Градът е наричан още "перлата в сърцето на Европа"

Обвит в мистерии и легенди Прага смело може да се нарече "перлата в сърцето на Европа”. Място, което със сигурност впечатлява и омагьосва със своите необикновени забележителности, гледки и архитектура.

Една от най-известните забележителности на чешката столица е “Карлов мост”. Със своите над 500 метра дължина, уникална архитектура и мистерия, обвила строежа на този мост – тук се събират хора от цял свят.

Един от символите на Прага свързва стария град с квартал “Мала страна”. А по пътя през него ще ви придружават хиляди туристи и 30 барокови статуи на герои, конници и светци, сред които е и тази на светите братя Кирил и Методий.

„Без резервация”: Гданск – кехлибарената столица на Европа (ВИДЕО)

Мостът е построен в края на 14-ти век, а статуите са поставени векове по-късно – през 17-ти. Първата е на св. Ян Непомук. Говори се, че тя е поставена на мястото, на което е хвърлено неговото тяло в реката по заповед на крал Венцеслав 4-ти, а когато докоснало водата - от нея блеснали 5 звезди. Това е причината 5 звезди да украсяват главата на статуята на светеца. Легендата разказа, че ако докоснеш кръста на статуята ще ти донесе 10 години късмет. Заради това около статуята винаги е пълно с туристи.

Освен тълпите от туристи, тук ще се натъкнете и на редица музиканти, улични артисти, художници и продавачи на сувенири, които ще направят разходката ви по моста още по-шарена.

DW: София през погледа на блогърката Венета Николова (ВИДЕО)

Друга забележителност е Пражкия дворец. Построен през 9-ти век, пражкият замък се счита за най-големият дворцов комплекс в света според рекордите на “Гинес”. Различните архитектурни стилове в целия комплекс се дължат на постоянните престроявания и разширявания на двореца. Освен замъка, комплексът обхваща президентският дворец, едно време резиденция на чешките крале, редица зали, манастири, градини и златната уличка.

В двора на двореца, между множеството арки е и спиращата дъха гледка пред катедралата “св. Вит”. Катедралата е прекрасен пример за готическа архитектура, а внушителният й размер я прави една от най-големите в европа. Това е и един от най-важните религиозни паметници на прага, защото там са се провеждали коронациите на чешките крале и кралици. Част от скъпоценностите от коронациите са запазени в криптата, където се намират гробниците на кралете. Днес, катедралата е седалище на архиепископа на града, а интериорът и стъклописите са изключително красиви. 

Разходка с електрически велосипед по маршрута "Алпийски кръг" (ВИДЕО)

Една от най-важните забележителности и културни ценности на Прага е най-старото гробище там. То е едно от най-старите оцелели еврейски гробни места в света. Основано е в началото 15-ти век, като най-старият гроб датира от 1439 година. Последното погребение направено тук е през 1787 година. Дълго време това е било единственото място, на което еврейските семейства са можели да погребват починалите си роднини. Ъова е и причината за разположението на надгробните плочи, които са сякаш наслагани една върху друга.

Непосредствено до гробището се намира Пинкасовата синагога, която е паметник посветен на жертвите на холокоста от Бохемия и Моравия. На стените на синагогата са изписани над 80 хиляди имена на мъже, жени и деца убити по времето на Втората световна война.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.