Корабът "Разони" отпътува от Одеса

Натовареният с царевица кораб "Разони", осъществяващ рейс от пристанище Одеса до пристанище Триполи в Ливан, премина през Босфора в Мраморно море.

След приключването на проверките от страна на представителите на Русия, Украйна, Турция и Организацията на обединените нации (ООН), работещи в Съвместния координационен център, създаден в кампуса на Националния университет по отбрана, за безопасното транспортиране на зърнени продукти от украинските пристанища, корабът напусна Босфора за Ливан.

"Рожен" и още два кораба с царевица отпътуваха от Украйна

Корабът "Разони", плаващ под флага на Сиера Леоне и превозващ 27 хил. тона царевица от пристанище Одеса за ливанското пристанище Триполи в рамките на "Инициативата за безопасен превоз на зърно и хранителни продукти от украинските пристанища", подписана между Турция, Русия, Украйна и ООН на 22 юли, беше инспектиран от съвместния инспекционен екип на входа на Босфора в Черно море. След инспекцията, продължила около 1,5 часа, делегацията напусна кораба той продължи курса си за Ливан.

Информацията е публикувана в официалния сайт в социална медия на турското Министерство на националната отбрана. Публикацията включва и снимки от инспекционната дейност на Съвместния инспекционен екип на кораба.

Корабът, който беше наблюдаван от много точки на града и с интерес от гражданите, завърши прехода си в 15,45 ч. и навлезе в открити води в Мраморно море.

Планира се корабът да достигне Ливан по маршрут през Мраморно море, пролива Дарданели, Егейско море и Средиземно море. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС, Видео: Reuters