Представител на ООН с опасения, че подобни действия носят риск от ядрено бедствие

Пореден обстрел срещу АЕЦ „Запорожие“ в Източна Украйна - най-големият в Европа. Украинската държавна компания „Енергоатом“ обяви, че един работник е бил ранен при удара в събота вечерта. С ракета е бил уцелен складът, където се съхраняват 174 контейнера отработено ядрено гориво, съобщи още „Енергоатом“.

Ръководителят на Международната агенция по атомна енергия към ООН Рафаел Гроси вече изрази опасения за предишния подобен обстрел, станал в петък. Той заяви, че подобни действия носят риск от ядрено бедствие. В петък, снаряд удари високоволтов кабел в съоръжението, което принуди операторите му да изключат реактор. Няма изтичане на радиоактивни материали.

Запорожката АЕЦ беше превзета от руската армия на 5-ти март, още в началото на инвазията, но в централата работи украински персонал от близкия град Енергодар, който също е превзет от войските на Москва. Сега от прес-службата на военно-гражданската администрация на града обвиниха украинската армия, че тя е извършила обстрела.

Обстрел край АЕЦ „Запорожие”, прекъснат е кабел

До момента няма потвърждение от независим източник коя от двете страни е стреляла в района на АЕЦ „Запорожие“. От няколко дни Киев и Москва си разменят обвинения в „ядрен тероризъм“ заради обстрела.

Няколко западни и украински официални лица смятат, че сега Русия използва гигантското ядрено съоръжение като крепост и от него организира атаки срещу украинската армия, защото предполага, че Киев няма да отмъсти и да рискува ядрена криза.

В понеделник, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Москва, че използва централата, за да защити силите си, а Украйна предупреди, че обстрелът срещу комплекса може да бъде катастрофален.

„Възможните последици от поразяване на работещ реактор са еквивалентни на използването на атомна бомба“, написа в Туитър украинското външно министерство.

Великобритания също реагира на обстрела и заяви, че действията в АЕЦ-а са подкопали безопасността на работата на централата.

„Руските сили вероятно използват по-широката зона на съоръжението, по-специално съседния град Енергодар, за да скрият частите си, използвайки защитения статут на атомната електроцентрала, за да намалят риска за оборудването и персонала си от нощни украински атаки“, написа в петък в Туитър британското министерство на отбраната.

В края на юли украинският кмет на Енергодар Дмитро Орлов заяви, че руските сили са били забелязани да използват тежко въоръжение близо до централата, тъй като „те много добре знаят, че украинските въоръжени сили няма да отговорят на тези атаки, тъй като могат да навредят на АЕЦ-а."

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.