Огънят стигна до обитаеми къщи, трети хеликоптер се включи в гасенето

Продължава гасенето на пожара край Елшица. Още в понеделник между Панагюрище и Пазарджик пламна борова гора.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

След 30 часа борба с огнената стихия огънят е локализиран, но все още не е напълно потушен. Вятърът, който се появи в следобедните часове във вторник, разпали две нови огнища.

Усилията на над 100 пожарникари, горски служители и доброволци са насочени към тях. В потушаването на пожара се включи и трети хеликоптер, след като летателните часове на първите два изтекоха.

Нощта на понеделник срещу вторник беше безсънна за жителите на Елшица. Къщата на семейство Пенкови, в която живеят две фамилии с три малки деца, е най-близо до пожара.

„Цяла нощ не сме спали. Още от вчера на обяд сме събрали дрехи и най-важното и бяхме готови да тръгваме с малкото бебе и с още две деца. Беше много страшно, когато огънят започна да слиза надолу към къщите”, разказа Мариела Пенкова.

„Отвсякъде имаше огън. Отгоре, от страни, беше много тежко. Моят мъж цяла нощ помага на пожарникарите, доброволец е. Не сме спали, докато не се прибра сутринта”, каза Добринка Пенкова.

Втори военен хеликоптер се включи от рано сутринта да облива с вода огнената стихия. 10-километровият фронт на пожара беше атакуван и от двете му страни от вертолетите с вода. По обяд, когато ситуацията изглеждаше овладяна, силен вятър разпали ново огнище. Пламъците прехвърлиха билото и се насочиха към село Попинци.

„Вятърът, който преди малко тръгна отново разпали пожара на няколко места. За радост, това което съобщават колегите на място е, че това е в ограденото от просеките разстояние, така че това е по-малката опасност. Гори в просеките”, заяви зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

„Ситуацията е доста рискова, поради което и хеликоптерите правят всичко възможно да свалят пожара долу ниско, за да може да се загаси на ръка”, коментира гл. комисар Николай Николов - директор на Националната пожарна.

Теренът е труднодостъпен. Огънят се гаси на ръка. Сред армията от доброволци екипът на NOVA среща и Венцислава Стефанова, която е дошла от съседното село. „Нося електрическа пръскачка на гърба. Побира около 15 литра и затова носим с нас и туби, за да ги пълним наново”, разказа тя.

Голям пожар бушува в Пазарджишко (ВИДЕО+СНИМКИ)

Риск за населените места няма, успокоиха властите. Екоинспектори направиха замерване на въздуха. „В момента няма замърсяване. Хората трябва да бъдат спокойни”, заяви Кристина Мирчева - гл.експерт МОСВ-Пазарджик.

Дивечовъдното стопанство в гората, в което има десетки муфлони и елени, е спасено от огненото бедствие.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.