Темата коментираха Евгений Кънев и Милен Керемедчиев

На фона на война, енергийна и финансова кризи, нови предсрочни парламентарни избори, служебното правителство е изправено пред важни решения. Готви ли то геополитически завой и какво би последвало от евентуална рязка смяна в курса на страната ни – тези теми коментираха икономистът Евгений Кънев и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ИСКРИ С МОСКВА: Първи коментар на служебната власт

„В началото наистина имаше едно много странно единомислие между това, което казваше президентът Радев, и това, което идваше от Москва”, каза Керемедчиев в студиото на „Здравей, България. По думите му държавният глава влиза в пряка конфронтация с БСП. 

Евгений Кънев допълни, че забелязва тенденция, че кадрите в служебното правителство са основно хора от левия спектър, които обаче „не долюбват или не са в добри отношения с Корнелия Нинова”. Според него това е заявка за завладяване на лявото пространство.

КРИЗАТА СЪС СИНЬОТО ГОРИВО: Политиците са на различно мнение за руския газ (ОБЗОР)

Двамата коментираха и интересите на Русия в духа на предсрочните избори у нас. „Видимо е, че и интересите на руската страна са насочени към това на следващите избори да има много по-приятелско настроени към Русия партии. Изказването при изгонването на тези 14 български дипломати беше, че едва ли не това правителство, което е загубило доверието – на премиера Петков, не се съобразява с желанието на българския народ да има близки отношения с руския народ”, смята Керемедчиев. По думите му се внася разцепление и възможност за проруско настроените партии, което се случвало с помощта на българския президент.

Служебният кабинет търси оборотни средства за „Булгаргаз"

Кънев смята, че бъдеща коалиция между „Продължаваме Промяната”, ГЕРБ и ДПС не е възможна, защото това би означавало, че от ПП ще изневерят на своята кауза – борбата с корупцията. „Още повече, че от „Продължаваме Промяната” се стремят и към левия спектър – център-ляво, където не е електоратът на ГЕРБ ”, смята икономистът. Според него има сериозно разминаване между дела и думи при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и този на БСП Корнелия Нинова. Той твърди, че на думи Борисов е със Запада, а на дела – с Русия, докато Нинова била на думи с Изтока, но делата ѝ показвали, че подкрепя Запада.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.