ГЕРБ и ПП влязоха в задочен спор, кой какво е свършил и кой е виновен за създалата се ситуация

Поредни политически атаки и обвинения за газовата криза. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" влязоха в задочен спор, кой какво е свършил и кой е виновен за създалата се криза с газа.   

Атака по бившите управляващи на тема газ дойде от ГЕРБ. Сравнявайки работата през последните години, Бойко Борисов обаяви, че е обиден и на държавния глава.

 “Президентът Радев ме обиди много като ме сравни с Кирил Петков, че и аз съм разхвърлял тръби. Само че искам да му напомня, ако иска може да възложи да проверят, стотици километри газопроводи. Стотици километри. А те за година и половина едвам и още не могат да довършат стотина километра, които им останаха по гръцката връзка. От 1300-400-годишна история връзка с Гърция започнах да правя аз”, посочи Бойко Борисов, председател на ГЕРБ.

И разкритикува „Продължаваме промяната” за политиката в сектор „Енергетика”.

„120 млн. взимат посредници. Целта е била да фалират „Булгаргаз”. Вече той се е набълбукал с милиони загуби, защото те крадяха - през посредниците и „Чирен” и заграбиха стотици милиони от народа”, заяви Борисов.

„Само за 6 месеца управление на „Продължаваме промяната” и коалицията, успяхме да направим това, което г-н Борисов не направи 12 години. Забавянето на интерконектора с Гърция работеше само и единствено в интереса на руската страна”, категоричен е Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната”.

Партията на Василев и Петков остава на позицията, че нови преговори с „Газпром” не трябва.

„Газпром” с годините се доказа като нелоялен и нестабилен партньор, нестабилен доставчик на газ за България. Това, което трябва да направи според мен служебния кабинет е да продължи устойчивата политика на редовния кабинет на г-н Петков, да се довърши диверсификацията на природен газ, да се намерят трасетата, по които да бъде транспортиран газа, който беше договорен със Съединените щати”,заяви Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната”.

Сходна е позицията на „Демократична България”. „Страната няма да е независима, ако зависи от „Газпром”. Не е проблемът само с цената на руския газ. Най-големият проблем е, че той просто спира. Нашата цел и това винаги сме го твърдели е да имаме много доставчици на природен газ”, категоричен е Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

А доскорошните им коалиционни партньори от „Има такъв народ” и БСП са на обратната теза.

„Би следвало да не бъде изключван „Газпром” като потенциален доставчик. За нас това, което е ключово е да се постигнат сигурни доставки на минимална цена”, заяви Кристиян Вигенин, БСП.

„Трябва да се намери балансираният подход, какъвто подход използват и Германия, и Гърция”, категоричен е Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Междувременно в интервю за „24 часа” Асен Василев обяви, че „Газпром” вече не е надежден партньор, а темата не трябва да бъде въпрос на предизборна борба.

Газовата криза ще е сред водещите теми през цялата седмица. Във вторник цената на синьото гориво влиза в енергийния регулатор, а окончателното решение се чака до 12 август.

Нагласите към момента са да бъде одобрено шоково поскъпване. Припомням, че Булгаргаз поиска рекордните 60% скок в цената, като увеличението ще влезе в сила със задна дата. От комисията обявиха, че най-вероятно искането ще бъде одобрено и цената ще скочи до почти 300 лева за мегаватчас.

Как обаче ще се отрази върху потребителите. Още преди тази безпрецедентна цена на газа, от 1 юли вече влезе в сила поскъпване на парното и топлата вода средно за страната с около 30% . Реално ще започнем да го усещаме от началото на зимния сезон, когато освен топла вода ще ползваме и парно.

А данните на един от топлинните счетоводители показват, че и миналият сезон ни е струвал скъпо. Какво сочи анализът - през зимата клиентите в столицата са пестили и са ползвали с 12% по-малко топла вода и парно спрямо зимата на 2020-а година, сметките им обаче са по-високи.

Сезонът е бил по-дълъг, температурите по-ниски, а енергията по-скъпа.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.