Това заяви президентът по време на среща с ЦИК и служебни министри

Работна среща на „Дондуков” 2 за предстоящите парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев събра представители на институциите, които се занимават с подготовката и провеждането на предсрочния вот на 2 октомври. Сред участниците в разговорите са председателят на Централната избирателна комисия, служебните министри на вътрешните работи, транспорта и външните работи.

От ЦИК вече увериха, че имат достатъчен ресурс за спокойно гласуване, а силовите органи определят купения вот като свой враг номер едно. Предстои среща и по отношение на охраната на машините за вот.

По-рано пред NOVA служебният министър на вътрешните работи обяви, че МВР ще използва целия ресурс срещу купения вот на изборите, включително специални разузнавателни средства. 

Президентът организира среща с ЦИК и служебни министри

Румен Радев подчерта, че е много важно предстоящите избори да излъчат отговорно и устойчиво управленско мнозинство, което да се заеме с важните решения в държавата. Според държавния глава има нужда от повишаване на доверието в машинния вот. По думите му гласуването с машини е доказало своята ефективност в драстичното намаляване на недействителния вот и сгрешените бюлетини, допринесло е и за намаляване на купения вот.

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че очаква координирани действия между ръководената от нея комисия и министерствата на електронното управление, на външните работи, както и на вътрешните работи.

Демерджиев: МВР ще вложи целия си ресурс за изборите, ще се използват СРС-та

Иван Демерджиев е вицепремиерът, който е натоварен с отговорността по провеждане на предсрочните парламентарни избори. По думите му ще бъдат приложени всички усилия за спиране на порочните практики по време и преди гласуването на 2 октомври. „Уверявам българските граждани, че аз като вицепремиер, отговарящ за тази дейност, и министър на вътрешните работи, ще направя всичко необходимо, заедно с поверената ми институция, да обезпеча законосъобразен и сигурен избирателен процес”, обеща той.

Милков: Смятам, че можем да организираме предсрочния ни вот в Русия

Служебният министър на външните работи Николай Милков заяви, че МВнР разчита на същите хора като миналата година, които да обезпечат вота в чужбина. Той обясни, че се очаква да бъдат открити между 700 и 750 секции извън страната, но външно министерство е подготвено за 800. Като предизвикателство Милков очерта организацията на гласуването на територията на Русия и на Украйна. "Смеем да се надяваме, че няма да има проблеми в Русия. Там вероятно ще има 3 изборни секции", каза още служебният външен министър.

"По отношение на Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции. Там ще разчитаме на местната българска общност, защото командироването ще е трудно по време на съществуващ военен риск", уточни той.

Милков подчерта, че МВнР следи и COVID обстановката по света.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.