Той отрече да е обвинявал бившия министър на икономиката в износ на оръжия за Украйна

Служебният министър на икономиката Никола Стоянов не е знаел, че ДАНС са в оръжейното дружество “Кинтекс”. За това той разбрал от директора на ДКК в четвъртък. Това заяви самият той в студиото на “Здравей, България”. “Сигналът не е от мен. Винаги, когато службите влизат в предприятие, е притеснително”, каза Стоянов. 

ДАНС влезе в „Кинтекс”

По думите му към този момент е блокиран целият военно-промишлен сектор. “Нямам обяснение защо това се случва, просто не е изпълнен законът”, заяви той.

Стоянов отрече да е обвинявал Корнелия Нинова в износ на оръжия за Украйна. “Аз съм поставен в ситуация да подпиша тези преписки. Редовното правителство е можело да реши да ограничи износа за някои държави. Нямам тази възможност”, каза служебният министър. Той обясни, че има избор или да спази закона и да подпише преписките, или да направи “административен произвол” и да забави дейността на дружеството. “Единственото, което мога аз да на направя, е да спазвам закона. Сделките са приети, те са такива-каквито са, аз ще спазя закона и ще ги разпиша”, категоричен бе той. Стоянов обясни, че се изнасят оръжия не само за Полша, а и за много други страни.

НОВИ ОБВИНЕНИЯ ЗА ИЗНОСА НА ОРЪЖИЯ: Умишлено ли са бавени 230 заявления за 1 млрд. лв.

Той коментира и газовата криза у нас. По думите му има много предприятия, които са зависими от газ. Предстои да се изготви справка, която ще покаже колко компании у нас имат нужда от задължително снабдяване. “Военно-промишленият комплекс няма да е сред тези, които на всяка цена ще получат газ”, допълни Никола Стоянов. 

Относно отстъпката от 25 ст. за литър гориво, служебният министър коментира, че ще бъде съставена работна група, която да изработи формула за справяне с нуждите на бизнеса. “Имам сигнали, че има компании, които имат рекордни приходи, а също получават помощи. Целта е да се помогне на този, който има нужда, а не просто на всички еднакво”, поясни Стоянов.

Директорът на ДКК: Министър Стоянов оказва политически натиск

На въпрос извършила ли е Корнелия Нинова “чистка” в администрацията на Министерство на икономиката, като е уволнила 72-ма души, Стоянов обясни, че те са освободени, а не уволнени, по ред причини, но няма да бъдат върнати на позициите си по време на неговото ръководство. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.