По думите му "Газпром" е спряла доставките за България, защото страната ни не е изпълнила неизгоден ултиматум

Енергийна криза в България няма. Единственият начин да стигнем дотам е да бъде неглижирана работата по интерконектора с Гърция, че да не можем да осигурим газ за "Топлофикациите". Тогава ще се премине на електрическо отопление, а системата няма да издържи. Това коментира за "Твоят ден" журналистът Йордан Бързаков от "Club Z"

По думите му "Газпром" е спряла доставките за България, защото страната ни не е изпълнила неизгоден ултиматум. "Никой не може да твърди сериозно, че страната ни сама се е отказала. Относно плащането през посредници темата е по-сложна. Когато дългосрочният договор е дерогиран, отиваш на спот пазар. А когато не можеш да сключиш бързо договор с производител, търсиш търговци. Говоренето на служебния кабинет има за цел само да плаши хората", смята той.

Експерти: Кризата с газа и цените е решима и без „Газпром”

Според него до края на август единствено юридически и документални процедури остават до пускането на газовата връзка с Гърция. "От политиците днес зависи дали пълното количество азерски газ ще започне да влиза у нас от 1 септември, 1 октомври или 1 ноември. Партиите използват темата за противоборство. Притеснително е само, че няма договорени слотове за разтоварване на втечнения газ. Винаги можем да купуваме газ и от Турция. Не би трябвало държавата да се намесва във въпроса с доставките на газ, за това имаме "Булгаргаз", заяви Бързаков. И допълни, че от новата година вероятно ще има ръст в цената на газа, но той няма да е шоков, тъй като държавата ще се намеси. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.