Засегнати от безводието са около 8 хиляди души

8 села с общо около 8 хиляди души са засегнати от безводието в община Свищов. Статистиката изнесе в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS кметът на Свищов Генчо Генчев. По думите му 3 от селата са в изключително тежко състояние – Българско Сливово, Горна Студена и Солата. "При тях всеки ден ситуацията става все по-критична", посочи кметът и уточни, че жителите в тях са около 2500.

Остава в сила бедственото положение в община Своге

Свищов има опит с организацията на водоноски и има готовност да подаде вода към хората и за питейни нужди. "Направена е връзка с Държавен резерв, имаме и количества в Общината. Въпросът е да не се стига до доставянето на такава вода, а да решаваме проблемите", категоричен е кметът.

Той обясни, че през годините са влагали средства, но "всичко се случва изключително тромаво и бавно”. "Държавата трябва да приоритизира общините, които не могат да доведат до населените места съществуващата вода", допълни Генчев. "В момента от актуализацията на бюджета всички средства ще отидат за подмяна на довеждащия и хранителен водопровод на село Българско Сливово", обобщи той.

А Румен Линев, началник на Район "Свищов" към ВиК "Йовковци" съобщи, че тази подмяна ще започне през новата седмица. По думите му тя ще реши частично проблема. "За цялостното решение очакваме намеса на държавата", подчерта Линев. 

Бедствено положение в две общини заради проблеми с водата (ОБЗОР)

В община Свищов водоизточниците имат възможност да захранят населените места, но се търпят загуби по довеждащите водопроводи и разпредлителната мрежа. Оттам и проблемът с безводието обяснени специалистът. "За Българско Сливово загубите по довеждащите водопрови и разпределителната мрежа надвишават 80%", посочи Линев. В резултат с всеки изминал ден дебитите на водоизточниците намаляват и подаването на вода към абонатите - също.

По информация на свищовския кмет бедственото положение остава до нормализиране на обстановката.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.