Евросъюзът подготвя нови мерки срещу Москва

Евросъюзът решава дали да въведе таван на цената на руския газ, който се доставя в Европа. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обясни, че мярката ще сложи край на опитите на руския президент Владимир Путин да манипулира европейските енергийни пазари. Тя призова още да бъде създадена законова рамка за намаляване на част от бързите печалби, които доставчиците на електроенергия са направили заради газовата криза. Фон дер Лайен заяви, че парите трябва да бъдат използвани за подкрепа на уязвими граждани и компании.

“Твърдо вярвам, че сега е времето за налагане на таван на цената на руския газ за Европа. Работихме интензивно, за да се освободим от зависимостта си от руския газ, като се обърнахме към други доставчици. Досега Норвегия доставя повече газ за Европа от Русия. Съединените щати доставят големи количества втечнен природен газ за Европа, но всичко това не е достатъчно”, заяви Фон дер Лайен.

След изказването на Урсула фон дер Лайен, последва реакция на заместник- председателя на Съвета за сигурност на Русия. В Телеграм Дмитрий Медведев иронично нарече председателя на Комисията "леля" и заяви: "Ще бъде като с петрола. В Европа просто няма да има руски газ".

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.