Земетресението предизвика мащабни свлачища

Най-малко 21 души са загинали след земетресението с магнитуд 6,8, което днес разлюля югозападната китайска провинция Съчуан, предаде ДПА. Повече от 30 души са ранени, съобщи китайската държавна телевизия.  

Според данни на държавната телевизия земетресението е предизвикало свлачища, които са разрушили къщи, а в някои райони са нанесени щети на сгради и съоръжения за комуникационна връзка. Трусовете са усетени най-силно в окръг Лудин в провинция Съчуан, югозападно от мегаполиса Чънду, където хората са избягали от домовете си в ужас, след като земетресението е ударило.

Китай се бори с горски пожари, суша и жеги опустошават страната (ВИДЕО)

"Всички бяха уплашени. Преди земетресенията не бяха толкова силни", разказа в телефонен разговор с ДПА жена, работеща в хотел в Лудин. Тя разказа, че някои хора са бързали да излязат от жилищата си и не са смеели да се върнат в тях, докато не отшумели трусовете. Въпреки че градът не е бил толкова силно засегнат, жената казва, че земетресението е било много силно в селските райони.

"Земетресението тук е малко по-силно, но къщите ни не са засегнати. Тук земетресенията са чести. Всички са наясно с безопасността. Сега няма вторични трусове и всичко е наред", каза друга жена, служителка в хотел в окръг Лудин.

В Лудин свлачищата блокираха пътища, като земетресението предизвикало пукнатини по някои от тях.

Вижте най-тежкото бебе панда, родено в плен (ВИДЕО)

Трусовете са усетени в град Чунцин, намиращ се на повече от 500 км. "В първия момент си помислих, че ще припадна", каза жена, живееща на десетия етаж на жилищна сграда в Чунцин.

Не се съобщава за сериозни щети в град Чънду, но данните от селските райони показват, че те са били засегнати по-тежко, уточни ДПА.

Повече от 80 000 души загинаха в Съчуан през 2008 г., когато провинцията бе ударена от земетресение с магнитуд 7,9. Провинцията е особено податлива към земетресения, тъй като се намира по протежение на разломната линия, където се срещат Индийската и Евразийската континентални плочи, припомня ДПА.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА