Според Атанас Димитров от БХРА скъпият ток изправя този бизнес пред фалити

Не само туристическият сектор, но и целия бизнес няма да се справи зимата без подкрепа от държавата. Това заяви в студиото на „Социална мрежа”  Атанас Димитров  от Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

„Инфлацията и сметките са един доста сложен въпрос. Някак си започнахме да плачем през последните години и то поради обективни фактори, а не поради някакви празнословия. Това не са оплаквания – просто, за да ги има или да молим държавата за поредната подкрепа. Виждаме, че не само туризмът, но и цялата ни икономика е изправена пред един глобален проблем, какъвто е поскъпването на тока. Това унищожава придадената стойност и изправя предприятията в сектора пред фалити. Те няма да могат да се справят без държавна помощ”, подчерта той.

Може ли Европа да наложи таван на цените на енергията?

По думите му не става въпрос за поскъпване на тока в проценти, а в пъти. „Това е една от причините цялата верига за снабдяване в нашите обекти да доведе до увеличаване на цените на всички доставки. Това води до поскъпване на услугите, а оттам и до намаляване на потреблението”.

Според него заради все още летния сезон се наблюдава един позитивизъм у хората. „Но с навлизането в есенно-зимния сезон, очакваме държавата да подходи отговорно към бизнеса. И не само към туризма. Към предприятията, към индустрията”, подчерта Димитров.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.