Отговор на важния въпрос търсим в рубриката „На твоя страна”

Средно 10% от стойността на всеки продукт, който виждаме на щанда в магазина, е цената на енергията за производството му. Затова и всеки нов ръст в тарифата за природния газ бързо се отразява и на основните стоки и услуги. А след поредното поскъпване – с нови 19 % от началото на месеца, едно е сигурно: сметката ще плати и потребителят.

Природният газ активно се използва в производството и преработката на храни. Най-голяма е тежестта му в оранжерийното производство, преработката на мляко и месо, както и при хлебните и сладкарските изделия. От Асоциацията за защита на потребителите пък предупреждават, че по-високите цени ще засилят и т.нар. скрита инфлация.

Ще се въведе ли таван на цените на газа и какъв ще бъде ефектът за Европа?

Освен при храните, ударът ще се усети и при основните стоки, които се произвеждат в химическата промишленост, стъкларската индустрия и металургията. Повишение на цените заради синьото гориво ще има и при някои услуги в сектори като туризъм, транспорт и логистика, пресмятат още от бизнеса.

С колко ще поскъпнат основните храни след поредния ръст при природния газ? Сметките на репортера Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна” вижте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.