Това стана ясно от думите на министър Демерджиев след приключилата проверка на случая

Ръководни кадри в МВР са разпъвали полицейски чадър над Георги Семерджиев, обяви вътрешният министър. А полицайката Симона Радева ще бъде уволнена, защото е установено, че също е помагала на обвинения за катастрофата, при която бяха убити две момичета. Както NOVA първа съобщи в петък, при проверката бяха установени 40 длъжностни лица, които ще понесат дисциплинарна отговорност. 

Инспекторатът на МВР е изготвил подробен доклад, който обхваща последните 8 години. А данни от него вътрешният министър определи като стряскащи. Изглежда говорим за полицейска чадър, призна Демерджиев. И се закани, че ще бъде безкомпромисен.

Симона Радева и над 40 служители на МВР са помагали на Семерджиев, чакат ги наказания и уволнения

Дисциплинарни производства очакват всичките 40 полицаи, разпъвали чадър над Георги Семерджиев през последните години. 

„Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев, при положение, че е имало достатъчно данни за извършени престъпления от него, тоест материалите е трябвало да бъдат докладвани на прокуратура. Вместо това някой е наложил административно наказание, очевидно с цел да бъде спестена наказателната отговорност на това лице”, каза Демерджиев. По думите му става въпрос за служители от всички структури на СДВР от различни столични районни.

Според Демерджиев явно е имало полицейски чадър над Георги Семерджиев. „Така изглежда. Не мога иначе да допусна как 40 служители ще действат в услуга на това лице”, допълни ресорният министър. Той изрази съмнение, че случаят е изолиран, но увери, че за всеки подобен казус МВР ще реагира по същия начин.  

Скандални разкрития за Симона Радева и полицейския чадър над Семерджиев

„Докладът показва стряскащи данни. В него има данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или по друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Има две висящи образувани дисциплинарни производства”, каза още Демерджиев. Едно от производствата засягало полицай Симона Радева, която, по думите му, трудно можела да бъде наречена „полицай”. Според министъра на вътрешните работи поведението й било несъвместимо със заеманата от нея длъжност – съдействие на лице, извършило криминална проява, включително избягване на наказателна отговорност. Симона Радева подлежи на дисциплинарно уволение, допълни той.

 

Според Демерджиев схемата, която излезе наяве покрай Семерджиев едва ли е изолиран случай. Той се закани да бъде безкомпромисен.

Дисциплинарните производства срещу съпричастните полицаи трябва да приключат максимално бързо. Вътрешният министър призова полицаите, за които е изтекла давността или няма достатъчно доказателства, но имат връзка със Семерджиев да проявят доблест и да напуснат системата на МВР.

Повече гледайте във видео материалите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.