Това каза в специално интервю главният секретар на МВР Петър Тодоров

40 служители на МВР с действие или бездействие са помагали през последните години на Георги Семерджиев. Това е шофьорът, който през юли уби две момичета в центъра на столицата. Проверката е на вътрешното министерство, съобщи в специално интервю за NOVA главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Прокуратурата: Според свидетели Семерджиев е пътувал сам

На 5 юли джипът на Георги Семерджиев помита и убива на място Хариет и Христина. Момичетата са на тротоара на булевард „Черни връх”. Шофьорът бяга и е арестуван в дома му. Оказва се, че той има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения. Шофира с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. Появяват се информации, че именно полицаи му помагат да избяга от мястото на катастрофата и да се укрие. МВР започва проверка – имало ли е над Семерджиев полицейски чадър. Появяват се информации, че именно полицаи са му помогнали да избяга от местопроизшествието и да се укрие.

Атанасов: Подозираме прокурорски, а не полицейски „чадър” над Семерджиев

Тодоров посочи, че проверката срещу Симона Радева приключва до дни и се очаква нейното дисциплинарно уволнение.

Проверката на МВР обхваща последните 10 години. В тях Семерджиев е спиран с нарушения на пътя и въпреки това е продължил да шофира, без да понесе никаква наказателна отговорност. Установени са 40 служители от Пътна и Охранителна полиция, които са си затваряли очите - умишлено или от нехайство. „За съжаление има констатации за голяма група служители, които с действия или бездействия са установени такива данни за дисциплинарни нарушения, което е повод да започнат дисциплинарни производства срещу тях”, каза още Тодоров.

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, проверката в МВР продължава.

Цялото интервю за разследването на полицейски чадър над обвинения за смъртта на двете момичета и ще се справи ли вътрешното министерство с охраната на изборите и с тази на границата, гледайте утре сутрин в „Събуди се”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.