Честит празник!

България отбелязва 114 години Независимост. Чествания се провеждат в цялата страна. По традиция кулминацията на празника е във Велико Търново, където през 1908 г. Княжество България обявява, че вече не е васално на Османската империя и султана. Княжеството става царство, а Княз Фердинанд - първият цар в Третата българска държава.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

Кулминацията на честванията е именно там, където е прочетен Манифестът за Независимост на България - в църквата „Свети 40 мъченици” във Велико Търново. Днес, по традиция, документът беше прочетен отново.

Света литургия в светата обител даде начало на Деня на Независимостта във Велико Търново. Традицията да се отбелязва този ден е на четвърт век и включва изчитането на Манифеста, с който Княз Фердинанд обявява този акт. След осветяването на бойните знамена, празникът се пренесе при двореца на царете на крепостта „Царевец”.

А посланието на кметът на града Даниел Панов и вицепрезидентът Илияна Йотова за Деня на Независимостта беше свързано с каузата за национално обединение.

„За мен е огромна чест заедно да отбележим Деня на българската независимост. Предизвикателство е пред всеки български държавник да говори публично точно на този ден”, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на тържествата в старопрестолната столица. 

След официалните слова бяха поднесени венци и цветя на паметника, символ на независимостта.

„Историята никога не се повтаря по същия начин. По-скоро е важно управниците да си вземат поуки от минали грешки или пропуснати възможности. Не трябва да се преувеличава значението на този акт. Нека не забравяме, че това е акт на обявяване на независимост от Османската империя. Някои хора се опитват да внушат, че България е станала изобщо независима. Такива държави няма нито тогава, нито днес”, посочи в ефира на „Здравей, България” историкът от Великотърновския университет проф. д-р Петко Петков.

По думите му независимостта е цел, която имат и възрожденците. „Фактически България е независима много преди 1908 г. и води такава политика. Но формално става независима с отхвърлянето на васалното си положение”, подчерта той.  

По време на празника в старопрестолната столица се провежда и фестивал на военните духови оркестри. Тази година освен участници от цялата страна има и чуждестранно присъствие. 

„Това е една от най-великите дати в съвременната българска история. Да обявиш независимост пряко волята на Великите сили, и то само по собствено желание, се е изисквало сериозна отговорност. Това е едно от малкото велики дела в съвременната ни история”, подчерта директорът на Регионалния исторически музей във Велико Търново Иван Църов.

От своя страна кметът на Велико Търново Даниел Панов призова да се чувстваме българи и да пазим независимостта. "Десетки хиляди туристи се очаква да посетят Велико Търново. 4 фестивала се провеждат през дните до неделя. Със 100 дрона ще подчертаем величието на България", разкри той. И допълни, че всички общини са притеснени от идващата зима заради високите цени на отоплението. 

Празникът беше отбелязан тържествено и в София. Пред Паметника на Независимостта прозвучаха възрожденски песни и химни в изпълнение на Гвардейския представителен духов оркестър, Софийския духов оркестър и смесен хор „Света София” с ръководител Валентин Бобевски.

Бяха поднесени венци в знак на почит, като през целия ден столичани и гости на града оставят цветя пред паметника на площад „Княз Александър Първи”. А пред Президентството се проведе тържествена смяна на почетния караул.

Всичко по темата гледайте във видеоматериалите. 

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА В ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.