По темата спорят проф. Антоанета Христова и Стоил Цицелков

Полезно или вредно за демокрацията е машинното гласуване? По тази тема в ефира на предаването „Челюсти” дискутираха политическият психолог в БАН проф. Антоанета Христова и председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.

Проф. Христова се обяви за смесения вот - както с машини, така и с бюлетини. „Много хора се страхуват от машините. Възрастните не само гласуват, но и отказват да си вземат пенсиите от банкомат. Преживяват истински стрес от това, че се забавят или си забравят ПИН кода. Освен това, у нас има около 70 000 души с тремор. Голяма част от тях не се превъзмогнат и не гласуват с машини”, заяви експертът.

Как да гласуваме с машина: Демонстрация в студиото на NOVA (ВИДЕО)

Според нея машинният вот не изпълнява нито една от трите цели, с които беше въведен - борбата с купения вот, по-бързата обработка на резултатите и намаляването броя на невалидните бюлетини.

„Машините не могат да спрат купения вот. Хората, чиито глас ще купите, ползват телефони, например, така че биха се справили и с машина. Относно скоростта на обработка на данните – всъщност при машинното гласуване тя става много по-бавно, както видяхме и на последните избори. А невалидните бюлетини обикновено са между 2 и 4%. Когато е имало преференциален вот, този процент стига до 15”, обясни проф. Христова.

Според Стоил Цицелков пък в България към момента не се използва пълният капацитет на машините за гласуване. 

Отпускат още 9,5 млн. лева за осигуряване на машинния вот

„По принцип трябва да има електронен регистър и гласуване чрез идентификация. Но ние реално разполагаме само с един компонент от процеса на машинното гласуване”, обясни Цицелков.

Той призова избирателите да отидат до урните на 2 октомври и да подкрепят личностите, на които имат доверие и които се ползват с авторитет.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.