Блинкен обвини Путин, че добавя "масло в огъня" с последните си стъпки

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен поиска да бъде потърсена отговорност от президента Владимир Путин. Той заяви това пред Съвета за сигурност, на което ООН разгледа злоупотребите в Украйна.

"Самият международен ред, за който сме се събрали тук, за да го пазим, се руши пред очите ни", заяви Блинкен пред Съвета за сигурност на специално заседание. "Не можем - няма да позволим на президента Путин да се измъкне от отговорност", каза той.

Блинкен обвини Путин, че добавя "масло в огъня" с последните си стъпки - свикването на резервисти и планирането на референдуми в контролираната от Русия украинска територия, точно когато Киев постигна сериозни успехи на терен. Висшият американски дипломат заяви, че е от решаващо значение да се покаже, че "никоя нация не може да преначертае границите на друга със сила".

Блинкън призова за траен мир между Армения и Азербайджан

"Ако не успеем да защитим този принцип, когато Кремъл така грубо го нарушава, изпращаме послание на агресорите навсякъде, че те също могат да го пренебрегнат", каза той.

Руският външен министър Сергей Лавров, с когото Блинкен отказва да се срещне индивидуално след инвазията през февруари, се нахвърли срещу западните обвинения.

"Днес се прави опит да ни бъде наложен напълно различен наратив за руската агресия като източник на тази трагедия", заяви Лавров пред Съвета за сигурност.

Той обвини Украйна в "русофобия", включително чрез налагането на правила за украинския език.

"Съединените щати и техните съюзници със съдействието на международните организации за защита на правата на човека прикриват престъпленията на киевския режим", заяви Лавров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.