Това заяви руският министър на външните работи от трибуната на ООН

Руският министър на външните работи Сергей Лавров обвини днес Запада в "безпрецедентна русофобия", предаде Франс прес.

"Официалната русофобия на Запад е безпрецедентна, а нейният мащаб - гротесков", каза Лавров в своята реч на 77-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН. Той се аргументира, че западните сили "не се колебаят да обявят намерението си не само да нанесат военно поражение на (Русия), но и да (я) унищожат".

700 задържани в Русия при протест срещу частичната мобилизация (ВИДЕО)

Лавров иронизира осъждането от Запада на произвежданите в украинските области под руски контрол т. нар. референдуми за присъединяване към Русия и разкритикува особено силно Съединените щати. "Като се обяви за победител в Студената война, Вашингтон почти се издигна до Божи пратеник на Земята, без никакви задължения, но със свещеното право да действа безнаказано където и когато и да било", заяви руският външен министър. Той обвини САЩ, че се опитват да превърнат целия свят в свой "заден двор".

Петролният резерв на САЩ падна до исторически минимум

Лавров защити "референдумите" в окупираните от Русия украински територии, като каза, че местните жители си връщат "земята, където техните предци са живеели в продължение на стотици години".

"Бъдещето на света се решава днес", каза руският външен министър, цитиран от Асошиейтед прес.

Лавров подчерта, че големият въпрос е дали ще има "един хегемон начело", визирайки Съединените щати. САЩ и техните съюзници, а не Русия, както твърди Западът, подкопават агресивно международната система, представлявана от ООН, увери той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.