За гордостта, трудностите и строгата дисциплина разказват хората, посветили живота си на професията

Военен командир, талантлив музикант, майка на две деца – това са малка част от лицата на Националната гвардейска част. Зад парадните униформи на гвардейците стоят хора, посветили живота си на тежки тренировки и дисциплина.

Те застават под светлините на прожекторите при всяко официално посещение и на всеки национален празник. Гвардейците спазват строго и до днес традицията да съхраняват символите на държавността. А избраните да го правят минават през сериозен подбор.

"Да надживееш системата" - историята на жена, оцеляла в два концлагера (ВИДЕО)

Станислав Тошев посвещава последните 18 години от живота си на гвардията. 

“Работата е тежка, а отговорността  - голяма. Приятели ме питат как издържам. Идържа се - въпрос на психика и на тренировки. Трябва да покажеш най-доброто от себе си. Няма значение какво е времето”, споделя старши сержант Тошев, който признава, че да носиш униформата е гордост. 

Днес у нас има общо три жени гвардейци. Петя Гигова е една от тях. "Това е едно предизвикателство. Опитвам се да бъда максимално дисциплинирана и организирана", споделя Гигова, която е майка на две деца. 

Репортерът Михаела Карабельова и операторите Станислав Илиев и Сафуан Ал Кюрди успяха да влязат зад стените на гвардейското поделение, за да разкажат историите отвъд парадната униформа в изданието на „Темата на NOVA“ тази седмица.

Целия материал гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.