Кои медикаменти липсват в аптечната мрежа

Недостигът на лекарства като феномен винаги ще го има, но не и в апокалиптични размери. Засега в аптечната мрежа се открива трудно медикаментът за диабет, който се използва за отслабване, както и лекарствата за деца с епилепсия. Медикаменти за грип обаче, засега има. Това обясни в студиото на „Социална мрежа” Боряна Маринкова, която е изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

„Противогрипните ваксини са разпространени вече в аптечната мрежа. Лекарства има. Хората не бива да се стресират. Не да ни плашат, че освен парно, няма да имаме и лекарства”, обясни изпълнителният директор на БАРПТЛ.

Боряна Маринкова напомни,че последното нещо, което трябва да прави един човек, е да се презапасява с лекарства. Това била и една от причините да има недостиг на медикаменти за астма, които се ползват при децата.

„Има хора, които нито имат недоносени деца, нито имат деца с астма, но в домашните си аптеки имат ампули с разтвори за инхалации, които просто ги притежават”, допълни Боряна Маринкова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.