Какви затруднения имат в развитието си

Първите признаци при невронетипичните деца се появяват още в ранна детска възраст. Причините могат да се коренят в травми в ранното детство или още по време на вътреутробното развитие. Биохимичните дисбаланси също не се изключват като възможна причина.

„Невронетипичните мозъци са около 10, 11% от всички. Със сигурност е трудно да си невронетипичен в невротипичен свят, защото той си има свои собствени правила, които са общоприетите”, обясни в предаването „Социална мрежа” педиатърът д-р Бояна Петкова.

Невронетипичните деца имат затруднения в концентрацията, в планирането на действията, в изпълнението на задачите, в потискането на импулсите. Те също така имат проблеми и с работната памет. Има и такива, които са с хранителни разстройства от ранна възраст.

„Недоносените бебета, които не са имали достатъчно време за вътреутробно развитие и тяхното мозъчно развитие на практика е продължило в кувьоз, в неестествена среда, имат по-голям риск от подобни проблеми”, уточнява още д-р Петкова.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.