Цената на един глас обаче се вдига, сочат данните на МВР

По-малко сигнали за купуване на гласове, но по-висока цена на глас за вота в неделя. Това отчитат от МВР в последния ден на предизборната кампания.  Продължават и акциите „купен вот” на територията на цялата страна.

Няма конкретен профил на търговеца на вот, отчитат от силовото ведомство. Хората, занимаващи се с наркотрафик и каналджийство, купуват и гласове, сочат резултатите от акциите до момента. По-малкото сигнали униформените отдават на ниската избирателна активност, както и на започналите още през август спецоперации. Над 550 престъпления са разкрити при тях. Установени са и нови схеми за купуване на гласове. Малко след 06.00 ч. униформените събудили 19-годишния Анатолий Петров.

„Влязоха и започнаха да ме удрят с палки. Използваха и електрошок”, разказа той.

След проверка на документите се оказало, че полицията объркала адреса. В София бяха задържани няколко души, а в страната - десетки.

„До настоящия момент са получени 250 сигнала, свързани с нарушаване изборните права на гражданите, като по тях са образувани до вчерашния ден, над 50 досъдебни производства”, обясни Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

Четирима са задържани тази сутрин във Варненско. В Долна Митрополия 7 души са в ареста, след като у тях намерили списъци с имена на хора.

„Има нови схеми. Много често тези хора, които осигуряват поминък на хората, правят необходимото да повлияят на начина, по който те ще гласуват”, уточни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В Кричим акцията е именно срещу корпоративния вот.

„Има сигнал за извършване на дейност за опрощаване на версии в магазини за хранителни стоки, заяви комисар Костадин Костов, началник отдел “Охранителна  полиция“ - Пловдив.

4 сигнала за купуване на гласове се проверяват и в Старозагорско. Там за момента няма задържани.

„Цената на един глас расте. В тези избори варира обикновено между 50 и 100 лв.”, каза Демерджиев.

В хасковската община Минерални бани броят на подвижните избирателни секции беше даден на Прокуратурата.

„Констатирахме, че при 150 подадени молби, 40 от гражданите нямат право да гласуват по този начин в подвижни секции, тъй като не разполагат с телково решение или с медицински такива”,  обясни Атанас Ненков - директор на ОД на МВР – Хасково.

Спецоперациите ще продължат поне до деня на вота в неделя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.