Тогава управляващото мнозинство, бранейки коалицията си с БСП, не тръгна в тази посока, посочи депутатът

Позицията на ГЕРБ-СДС е последователна от началото на войната в Украйна. Това коментира в предаването „Твоят ден” депутатът от ГЕРБ-СДС Петър Николов.

Той обясни за срещата на партиите, на която беше взето решение, на първото заседание на НС да не бъдат канени посланиците на Русия и Беларус.

„Нашата позиция е очевидна. От началото на войната в Украйна имаме последователна политика по този въпрос. Всичките дебати бяха малко излишни. Има категоричната позиция от четири партии в парламента - ГЕРБ-СДС, ПП, ДПС и ДБ, които заявиха позиция в тази посока”, каза Николов.

Относно видеообръщението на Зеленски, той обясни:

„Володимир Зеленски прави такива обръщения пред почти всички парламенти от ЕС. Те са част от усилията му случващото се в Украйна да бъде осветено. Още в миналия парламент имаше такива идеи, но тогава управляващото мнозинство, бранейки коалицията си с БСП, не тръгна в тази посока. Днес убедени, че има категорично про-европейско мнозинство в парламента, го предлагаме и се надявам да се случи”, каза Николов.

Той обясни, че ако бъде взето това решение, администрацията на парламента ще трябва да се свърже с украинското посолство у нас и да отправи предложението.

„По две причини го правим – да покажем солидарността на българското общество към украинското, както и да покажем на българското общество, че има политическа воля за това България да удължи своя про-западен курс”, каза Николов.

Попитан дали ог ГЕРБ-СДС ще подкрепят предложението на ДБ за въоръжаване на Украйна, Николов каза: „Няколко пъти сме повдигали този въпрос в миналия парламент. Нямам никакво колебание, че ще го подкрепим”.

Другата тема, по която ще работи Николов в следващия парламент е 24 май да стане национален празник.

„Заедно с няколко колеги в миналия парламент бяхме внесли едно предложение за това националният празник на България да стане 24 май. Ще се опитам още в началото на този парламент да получим подкрепа”, каза Николов.

„В момента, в който Борисов падна от власт, страната влезе в хаос”, каза още Николов. „По време на управлението на Борисов имаше тежки кризи. Например бежанската. Ситуацията беше овладяна. Най-тежката криза беше тази с коронавируса. При първия му мандат имаше глобална икономическа криза. Разбирам външните причини сега, но когато инфлацията е 2 пъти по-висока отколкото в Еврозоната, трябва да има и друга причина, освен външните фактори. Асен Василев е най-неграмотният финансов министър, който сме имали”, каза Николов. Той е песимист за създаването на правителство сега.

„Не са много политическите сили, които са готови да поемат отговорност в тази ситуация”, каза Николов.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.