Темата коментираха журналистите Петьо Цеков, Пламена Игнатова и Виктор Иванов

Възможните формули за съставяне на коалиция за управлението коментираха журналистите Петьо Цеков, Пламена Игнатова и Виктор Иванов в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Най-лошото от цялата ситуация в момента е, че липсва желание за правене на правителство, както и предните три пъти миналата година. Но липсва и надеждата, че през март или когато и ще бъдат следващите избори ще има някакво раздвижване. Сега нито имат желание, нито имат някаква надежда, че ще стане нещо по-различно”, каза Цеков, редактор във в-к „Сега”.

„Партиите не трябва да се сърдят за големия брой „не подкрепям никого”, добави Игнатова, редактор в „Клуб „Z” .

Стоев: Има шанс да се реализира първият мандат

Според Иванов надеждата е Стефан Янев да състави правителство. Цеков пък смята, че ако съществува някаква формула за съставяне на правителство, тя вече щеше да е известна. Контактната група на ГЕРБ за провеждане на преговори между отделните партии щеше да започне работа, ако е имала шансове за успех. В десния сектор липсва намерение за вземане на мандат. Според него Бойко Борисов трудно би могъл да бъде равноправен партньор в широка коалиция.

„Продължаваме Промяната” е вътрешно разцепена формация, а ДБ ще се окажат гъвкави, стига мандатоносителят да не е Бойко Борисов, коментира Виктор Иванов.

Гьоков, БСП: На срещата ще търсим приоритетите на всички партии

Пламена Игнатова пък смята, че ако има някакъв шанс, то той е с трети мандат на ДБ. „В такъв случай Борисов ще трябва да аргументира отказ от подкрепа, ако ситуацията е наистина толкова тежка”, каза още Игнатова. Според нея ПП биха работили с ДБ, ГЕРБ вече не искат да работят с ПП, но искат да работят с ДБ, а БСП и „Български възход” имат готовност за работа.

Цеков смята, че вариантът за трети мандат е по-скоро опция да се изчака да отмине зимата и да се подготвят нови избори. Според Иванов ГЕРБ ще направят отстъпки, за да бъде съставено правителство, докато Цеков вижда точно обратната алтернатива – по-скоро ГЕРБ няма да участват в какъвто и да било кабинет. А това ще нанесе щети на партията, смята журналистът.

Панев, ДБ: Ако БСП не подкрепи идеята за въоръжаване на Украйна, шансовете ни за сътрудничество намаляват

По отношение на контактната група, предложена от ГЕРБ, Цеков твърди, че тя има предизвестен край.

Игнатова пък смята, че по въпроса за изпращане оръжия за Украйна БСП ще излязат от евентуална евроатлантическа коалиция.

Според Иванов големият залог е изборът на главен съдебен инспектор, тъй като той е „всесилният човек в съдебната система”. „Той може да сложи Гешев и всички председатели на съдилища на трупчета”, подчерта Иванов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала ѝ във Vbox7.