За Стойчо Стойчев всичко говори за нови избори

Точките, около които се формира съгласие в 48-ото Народно събрание, са малко. Затова е важно да бъде намерен човек, който да поддържа диалога. Ясни са политическите линии, никой не очаква да се подкрепя първия или втория мандат на всяка цена. Това каза в предаването „Здравей, България” политологът Димитър Аврамов. Заедно с него в студиото в първия ден на 48-ото Народно събрание бяха и социологът Андрей Райчев, политологът Евгений Дайнов, икономистът Димитър Ганев и политологът Стойчо Стойчев.

Според Райчев има 20% вероятност този парламент да заработи и да излъчи правителство. Според него това ще стане с третия мандат.

СЛЕД ДВА ОПИТА: Депутатите не избраха председател на НС

Понеже партиите не вярват, че този парламент ще роди нещо, той не ражда. ГЕРБ се държат предизборно, смята той и обясни, че ще гледаме надцакване, като една от първите теми ще бъде за пенсиите. Същото ще бъде и за предоставяне на оръжие за Украйна. Това е само за своята публика, няма никаква връзка с Украйна, за където изнасяме оръжие /недиректно – б.р./каза Райчев.

"Партиите не си вярват една на друга – ГЕРБ не вярва на ПП и на ДБ, ПП не вярва на ДБ, ДБ не вярва на ПП, Корнелия Нинова не вярва на никого, но и на нея никой не й вярва. На ДПС също никой не вярва. Има един най-малък, към когото всички имат доверие", каза социологът. 

Евгений Дайнов не очаква да има консенсус при избор на председател на 48-ия парламент. Според него е интересно дали „Възраждане” ще свали кворума и в чия полза.

Димитър Ганев изтъкна, че се намираме в безпрецедентна ситуация. "Не се е случвало да не се избере председател на парламента. Може да бъде посочен такъв, който не представлява бъдещо мнозинство за съставяне на кабинет. Никой няма да иска да се пакетира с другия, защото това може да му донесе бъдещи щети", обясни икономистът.

За Стойчо Стойчев партиите по-скоро вървят към избори, но за „Възраждане” и за ПП това е приоритет. "Тези две партии са много специфични", обясни политологът. Според него това са формации, които нямат структура и "всичко е кампания, пиар и печелене на гласове сега и тук".  

Аврамов подчерта, че демокрацията не е упражнение за ембицили, а за разумни хора. "Когато не може да правиш мнозинства, търсиш възможни консенсуси. Има невидима ръка на обществото, както има невидима ръка на пазара. На нови избори може да се появят нови партии, но това е радикален подход. Най-доброто е да се обединят около консенсусна фигура. Ако няма ток, не се караш със съседите кой е виновен, а търсиш начин да пуснеш тока. Не може от първия ден да има криза. Тя е по-голяма от политическата, тя е институционална", заяви политологът.

Според Райчев сегашните действия на народните избраници са разграничаване, преди да се обединят. „Вие сте забравил как изглежда кооперацията, те обезателно ще се карат”, отговори той на примера на Аврамов.

„Преди да се обединяваме по който и да е въпрос, да се напсуваме. Ще гледаме сцена първа псуване, и сцена втора – обединение”, обясни Райчев и поясни, че това няма да се размине. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.