3,5-инчовите устройства за съхранение на памет все още са изключително търсени

Флопи дисковете излязоха от употреба преди десетилетия. Но 3,5-инчовите устройства за съхранение на памет все още са изключително търсени, твърди последният останал в света доставчик.

73-годишният Том Пърски е шеф на онлайн компания, базирана в Лейк Форест, Калифорния, която специализира с рециклиране на устройствата – които изпраща до клиенти от цял свят. „Все още има фирми, които използват дискети, за да съхраняват данни. Затова има и нужда от флопи-дискови устройства, които да разчитат информацията”, споделя Том. По думите му всеки, който открие изоставени стари флопита или дискети в гаража си може да му ги изпрати.

Скандал в света на шаха: Обвиниха млад гросмайстор в измама в над 100 игри

Въпросът е кои компании имат нужда от флопи дискове през 2022 година, когато CD-та, DVD-та, USB преносимата памет са широко използвани? „Най-големите ми клиенти са компаниите от текстилната промишленост. Техните машини все още използват дискети за съхранение на данни. Става въпрос за шаблони за шарки на платове, които не могат да бъдат прехвърлени на по-модерни устройства. Имам и клиенти от стоманообработващи заводи, както и авиокомпании. Някои хора не знаят, но само около една трета от въздухоплавателните компании са създадени през последните 20 години. Останали са доста по-стари и използват устройствата, за да съхраняват данни за авиониката на самолетите си”, посочва Том.

Компанията на Пърски продава по 500 дискети и устройства на ден. Но той твърди, че вероятно след няколко години бизнесът му ще залезе, тъй като автоматизацията и съвременните технологии навлизат все по-агресивно в живота на хората.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс