Световният шампион Магнус Карлсен също отправи подобни обвинения към колегата си

Младият гросмайстор Ханс Нийман се оказа в центъра на мащабно разследване, уличаващо го в измама при повече от 100 партии шах, провели се онлайн. По-рано световният шампион Магнус Карлсен също отправи подобни обвинения към колегата си.

От Chess.com смятат, че вероятно Нийман е мамил много по-често, отколкото е признал. Оттам обаче не открили доказателства, че той е играл нечестно при партията си срещу Карлсен или в други партии, провели се очи в очи. Американецът признава, че е "хитрувал" в неофициални игри, когато е бил по-млад, но отрича да го е правил по време на официално състезание.

Пред Би Би Си 19-годишният младеж обвини Магнус Карлсен и Chess.com, че се опитват да съсипят кариерата му.

Скандалът започна по-рано този месец, след като Карлсен, смятан от мнозина за най-великия шахматист на всички времена, претърпя загуба от Нийман на турнира за „Купата на Синкфийлд”. Тогава норвежецът отправи завоалирани обвинения в измама срещу Нийман, преди да посочи притесненията си открито миналата седмица.

Разследването на Chess.com включва 72 страници за партиите на гросмайстора. Изказват се дори съмнения, че е мамил още през 2020 г., включително в състезания с парични награди и срещу високо оценени добре познати играчи. Анализът сравнява ходовете на Нийман с тези, предложени от шахматните компютри, които са много по-прецизни дори от най-добрите играчи - и вероятността на неговите резултати, наред с други фактори.

„Установихме, че Ханс вероятно е мамил в повече от 100 онлайн шахматни партии, включително в няколко състезания с награден фонд”, се казва в доклада. „Той вече е бил на 17 години, когато вероятно е мамил в някои от тези мачове и игри. В 25 от тях е бил и стрийминг”, посочват още оттам.

Докладът противоречи на предишни изявления на Нийман, че е играл нечестно само в неофициални игри, когато е бил на 12 и 16 години. Въпреки че резултатите му са статистически необичайни, от Chess.com коментираха, че няма преки доказателства, че Нийман е мамил при победата си срещу Карлсен или в други партии, които са се провели на живо.

"Не ме интересува, защото знам, че съм чист. Искате от мен да играя в затворена кутия с нулево електронно предаване, не ме интересува. Аз съм тук, за да победя, и това е моята цел, независимо от всичко", каза в своя защита Ханс Нийман.

Статистичният анализ на партиите му, извършен от професор Кенет Реган, считан за водещ експерт по изамите в шаха, не успя да открие нередности в играта на младия гросмайстор.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.