Хората могат да видят снимки от София и Будапеща

Денят на българо-унгарското приятелство се чества от 2016 година. Отбелязва се на 19 октомври.

„Свързано е със Св. Иван Рилски. Денят се чества и в Унгария. Всяка година се стараем да направим съвместна програма, която да съчетава българската и унгарската култури”, разказа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт в София.

В изложбата са включени 26 снимки от София и Будапеща. „Много са различни и показват ежедневния живот. Важно е да покажем, че хората имат нужда да живеят в мир. И това е нещо, което трябва да ценим”, допълни Сандра Мишкеди.

В България хората са по-отворени, по-топли към туристите. В Унгария са по-резервирани. Искат спокойствие там и да им е красиво", сподели още директорката на Унгарския културен институт в София. „В Унгария живеят много от потомствата на българските градинари. И по този начин има доста връзки”, напомни Мишкеди.

В  театър „Сълза и смях”  ансамбли от Унгария ще танцуват български народни танци. Те са потомци на българските градинари. Ще има и класически концерт с унгарци. Изложбата може да се види в градинката „Кристал” до 30 октомври.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.