Синдикатите настояват за увеличението й заради рекордната инфлация

Големият спор около Бюджет 2023 остава темата за минималната работна заплата. Синдикатите настояват за увеличение заради рекордната инфлация. Темата вече е била обсъдена с премиера в Министерския съвет.

Няколко варианта са на масата. След като вече години държава, синдикати и работодатели не успяват да се разберат минималната работна заплата да се изчислява чрез механизъм, сега вариантите са няколко. Официалното и в анонсирания проект, и при евентуално удължаване на сегашния бюджет, сумата е 710 лева. 

Съществуват обаче също варианти да е 760, 800 или 860 лева. Синдикатите настояват за минимум 850 лева.

След рекордната инфлация, отчетена от НСИ, идва време и за равносметка. Синдикатите пресмятат, че месечният доход, необходим на един работещ, който живее сам, е 1320 лева. За семейство с едно дете са нужни общо 2376 лв.  или с 400 лева повече от миналата година. 

Атанас изчислява, че и сега по-голяма част от бюджета му отива за храна.

„При всички стоки има ръст. Най-много е при зеленчуците и плодовете, при месата, млечните също. С 50-ина лв. в магазина почти нищо не можеш да си купиш на фона на м.г. като сравнение”, заявява Атанас Христозов.

Основният въпрос е дали минималната заплата наваксва ръста на инфлацията. На вчерашната среща на служебния премиер Гълъб Донев с работодатели и синдикати са обсъждани различни размери на минималната работна заплата.

„Смятани са три варианта – 760, 800 и 860. На разговора трябва ли, или не трябва, премиерът всъщност зае позиция, че очевидно трябва да има някакво движение на минималната заплата, колко и какво обаче предстои да видим”, заяви Пламен Димитров – президент на КНСБ.

КНСБ са категорични, че приходите през 2023 г. в бюджета ще са повече и това позволява увеличение на минималното заплащане. Те настояват то да стане поне 820 лева.

„850 лева към 710 е 20-ина процента, колкото е инфлацията. Следователно ние смятаме, че минималната заплата трябва да се актуализира с тези числа, още повече тя ще остане толкова, ако стане 850 за цялата 2023 година, когато също ще има инфлация”, поясни Димитров.

Работодателите очаквано не са съгласни на такова повишение. От АИКБ предлагат изобщо да не се гласува бюджет за догодина, ако не се състави правителство.

„Тя трябва да се договоря и да е различна за различните икономически дейности. Само така може да бъде достатъчно адекватна”, смята Васил Велев, председател на АИКБ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.