От партията представиха на Радев антикризисен пакет със 7 мерки

Президентът започна консултации за съставяне на ново правителство. Те обаче са в много по-бавен и спокоен график, отколкото всички други до момента. Днес на „Дондуков” 2 бяха поканени единствено от ГЕРБ-СДС. Кога ще бъде срещата с втората по големина партия – „Продължаваме Промяната”, не е уточнено. Не е ясно и кога ще бъде връчен първият мандат за съставяне на правителство. Извън досегашния стил протече и самата среща, като медиите станаха свидетели на голяма част от нещата, които си казаха членовете на партията и президентът.

„Вярвам, че осъзнавате, че това е огромна отговорност, защото страната ни е в тежка криза”. С тези думи президентът се обърна към ГЕРБ-СДС.

„Възможности за сформиране на правителство в този парламент има, но партиите са в огромен ров. Опасността от предсрочни избори е голяма”, заяви Томислав Дончев.

„Дали ще има редовно правителство е важно и за задачите пред новия парламент. Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния предизборен елемент и дали той ще даде възможност за изпълняване на приоритетите. Или ще отидем на 3% дефицит, или на 6.6% в пълно нарушение на Маастрихтските критерии”, напомни Радев.

От ГЕРБ-СДС представиха на президента и антикризисен пакет със 7 мерки. Повдигната беше отново и темата за газа и доставките.

„Внесли сме предложение за нова тръжна процедура за дългосрочния договор за газ, защото от първи януари ние нямаме такъв”, каза  Делян Добрев.

„Служебното правителство направи търг за 10 години, а  в същото време вие внасяте предложение за нов търг, това моля да се уточни”, призова президентът.  

„Нямахме информация. Може би служебното правителство трябва по-често да дава информация какво прави. Склонни сме да преосмислим”, каза Добрев.  

Спор между президента и ГЕРБ-СДС стана предложението на първата политическа сила за даване на военна помощ за Украйна.

„Правителството, което управляваше преди, закъсня. Аз бих наблегнал на термина на военнотехническа подкрепа. България трябва да изтрие този срам”, каза Добрев.

„Никъде не съм срещнал отношение от членовете на НАТО. Никъде не е написано, че имаме задължение за помощ към Украйна”, каза Румен Радев.

„С МО трябва да видим какво може да се даде от нашите наличности и да говорим със съюзниците за заместващ капацитет, но правителството трябва да си го поиска”, допълни Даниел Митов.

След края на срещата с президента от ГЕРБ-СДС видяха шансовете за съставянето на правителство с техния мандат така:

„Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси, възможност за решаване на кризите пред България с отговорност от всички нас, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но имаме и експерти, които можем да предложим за кабинет оттук нататък”, каза Десислава Атанасова.

И призоваха останалите в парламента все пак да помислят за разбирателство по приоритети.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.