Със серия обвинения продължи опитът да се формират постоянните комисии

Със серия от скандали и обвинения продължи опитът да се формират постоянните комисии в Народното събрание. Най-голям шум се вдигна около Спортната. От „Продължаваме Промяната” директно обвиниха президента и служебния кабинет в намеса в работата на парламента с посредничеството на ДПС. Бурен скандал имаше и около Комисията по земеделие.

Основното противопоставяне беше между „Продължаваме Промяната” и ДПС. Двете партии се обвиняваха взаимно кой трябва или не да оглави Спортната комисия. По обед в кулоарите на парламента беше говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. Той отказа да коментира случилото се в пленарната зала.

Скандалът в пленарната зала се разрази около Спортната комисия и кой да я оглави - депутат от „Продължаваме Промянята” или ДПС.

„ДПС изчака всички парламентарни групи да си заявят комисиите”, обясни лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

„Когато лъжат от трибуна - да ги санкционирате. Ние бяхме заявили комисиите по бюджет и финанси и регионалната, а ДПС получи бюджетната”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.  

Градусът на напрежението се покачи след твърдение за телефонно обаждане от Президентството.

„Някой или кой се обади на ДПС и на ГЕРБ и помоли Комисията по спорт да не бъде в „Продължаваме Промяната”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев, няма да съм изненадан. От една страна той отдавна е излязъл от конституционната си рамка”, смята Явор Божанков от БСП.   

Като председателстващ заседанието Йордан Цонев от ДПС даде старт на гласуването. Нито предложеният от ПП Радостин Василев, нито Халил Летифов от ДПС събраха мнозинство при гласуването. След това в кулоарите обвиненията продължиха. Радостин Василев разказа своята версия за това какво се е случило в сряда вечерта. 

„Бях поканен на разговор в кулоарите на Народното събрание от едно от основните лица на ДПС и бях помолен да се откажа. Най-основният аргумент, че имало обаждане от Президентството и от служебния министър Весела Лечева, които се възпротивяват на това нещо и не е удачно в момента да се влиза в конфликт там. А и на мен такава война не ми трябвала”, обясни Василев.

Кирил Петков обвърза случилото се с подаден вчера сигнал до КПКОНПИ, в който Радостин Василев обвини сегашния служебен спортен министър Весела Лечева в конфликт на интереси.

„Има ли връзка между тези обаждания, извън тази сграда, с представителите на ДПС и този сигнал, който е свързан с конфликт на интереси и то в огромен размер, или тези неща са случайност? Другото, което е - Карадайъ ясно заяви, че е поел ангажимент”, посочи Петков.  

От ДПС не отрекоха, че са се виждали с Радостин Василев и Кирил Петков. „Беше в нашата стая. Беше чудесен разговор. Радостин Василев на вас, ако ви каже, че сте камила, вие ставате ли камила?”, коментира Карадайъ.

Другата червена линия днес се оказа Комисията по земеделие. Предложението на „Продължаваме Промяната” председател да стане Иван Христанов не беше прието. Като зам.-министър на земеделието в кабинета „Петков” той се занимаваше активно с казуса с фитосанитарния контрол на „Капитан Андреево”.

През днешния ден имаше позиция на спортния министър Весела Лечева, която заявява, че не се е обаждала на никого от Народното събрание. „Не ме е страх от проверка на КПКОНПИ. Всичко останало са лъжи и манипулации с името ми”, посочва тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.