Депутатите не успяха да се разберат за председателското място в три от тях

Отново провал на парламента в опита да сформира постоянните комисии. Депутатите не успяха да се разберат за председателското място в три от тях. Основният спор остава за Спортната комисия. Президентът Румен Радев отговори на обвиненията на „Продължаваме промяната” за намеса в избора.

Времето тази седмица се оказа недостатъчно за депутатите да се разберат за състава на всички комисии, затова тази задача остава за следващата. Докато партиите не намерят консенсус парламентът не може да заработи по същество. Днес бяха избрани председатели на Правната и на новата Конституционна комисия, едната оглавена от ГЕРБ, другата от „Демократична България”, без спор. Но продължи скандалът за председателското място в Спортната комисия. Отговор на обвиненията дойде и от държавния глава. След отговора на президента „Продължаваме промяната” върнаха топката обратно.

„Аз съм напълно съгласен с него и призовавам служебния кабинет да изпрати бюджета”, заяви Асен Василев от ПП. На въпрос интриги ли са вчерашните обвинения или от партиите имат данни, той отговори: „Трябва да питате г-н президента дали се е обаждал на някого”.

Кандидатът за председател на Спортната комисия Радостин Василев видя в основата на спора страх. „Със сигурност Лечева трябва да бъде канена и питана. Аз си позволявах многократно да задавам въпроси. Тя не ми отговаряше. И може би искат да пазят в тайна някакви действия, които вършат”, посочи Василев.

Депутатите продължават с избора на председатели на комисии

„Това са по-скоро политически инсинуации, груби манипулации по отношение на замесването на моето име в определянето кой да бъде председател на тази комисия. И – разбира се – това са откровени лъжи”, заяви от своя страна служебният министър Весела Лечева.

В крайна сметка и днес Спортната комисия остана без председател. Спор предизвика и Комисията по земеделие, въпреки че единственият номиниран за председател е  Иван Христанов от „Продължаваме промяната”, който припомни работата си като зам.-министър на земеделието и скандалът с „Капитан Андреево”.

„400 млн. лв. за 10 години, които щяха да потънат в един джоб, бяха върнати в бюджета”, категоричен е Иван Христанов.

 „Поискахте сами да ви провери комисията и получихте най-унищожителния доклад. И най-тъжното - сами сте си извикали проверка, която установи хаоса”, категорична е Десислава Танева, ГЕРБ-СДС.

Отговори Настимир Анниев от „Продължаваме промяната”, но с процедура към председателстващия Йордан Цонев.

„Позволихте един народен представител, който призоваваше публично да се лъжат институции относно средствата, да излиза и да размаха своите емоции”, заяви Ананиев.

 „Ако председателят за лъжи спира изказванията - някои народни представители ще онемеят”, отговори  Йордан Цонев, ДПС.

При гласуването Христанов получи подкрепа единствено от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Без председател остава и Комисията по правата на човека.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.