В понеделник президентът се среща с „Продължаваме промяната”

На прага сме на нова напрегната политическа седмица. В понеделник президентът се среща за консултации с „Продължаваме промяната”. А до дни ще разберем има ли изход от скандала със Спортната комисия, заради която формацията на Кирил Петков обвини Президентството в намеса в работата на парламента.  В същото време - ГЕРБ с ново предложение за разговори между партиите. Според Бойко Борисов единственият шанс за редовно правителство, независимо с кой подред мандат, е предварително споразумение.

„Единственият начин да има правителство е чрез контактни групи. Ако сме се разбрали с вас, че ще е във вашия мандат, ние ще внесем и ще извадим правителството за един ден, но трябва да сме се разбрали, че с втория или третия ще има мандат”, обясни Борисов.

Така лидерът на ГЕРБ протегна ръка към другите партии в парламента и предложи:

„Нека се съберат контактните групи и да кажат - Асен Василев - премиер, тогава кой ще е министър на финансите?”.

Покана за лидерски диалог към Борисов вече беше отправена от съпредседателя на „Продължаваме промяната” Кирил Петков, а след това и от „Демократична България”.

„За да има коалиция, трябва да стъпим на основа. Вече ясно заявихме, че ще подкрепим политики, които са в полза на българските граждани, но директно коалиция с ГЕРБ не може да направим”, каза Иван Христанов от ПП.

Освен към другите в 48-то Народно събрание, Борисов смекчи тона и към друг свой доскорошен опонент – президента Румен Радев.

„Склонен съм на всичко, което ще донесе спокойствие на българите и ще спрем да обвиняваме Радев, че не прави бюджет или не прави добър кабинет. Ние му натрисаме правителство”, поясни лидерът на ГЕРБ.

А докато партиите търсят решение на политическата криза, се обмислят варианти и за намаляване на цената на горивата. От служебното правителство са готови с пакет от мерки.

„Идващата седмица ще внесем комплекс от законодателни мерки, които смятаме, че ще позволят или да се намалят цените, или да се върви към по-сериозно подпомагане”, обясни Никола Стоянов, министър на икономиката.

От ГЕРБ-СДС бяха по-конкретни те ще внесат проектозакон за свръхпечалбата от руския петрол. И предлагат за всеки  литър гориво, продаден на българския пазар, да се внася по 1 лев във Фонда за енергийна сигурност.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.