Преди това на Тристранен съвет не беше постигнат консенсус

Удължението на Бюджет 2022 получи одобрението на Министерския съвет. Причината за това да се случи е, че Министерството на финансите и служебното правителство решиха да не внасят проектофинансова рамка за следващата година, защото няма редовен кабинет.

Синдикатите не подкрепиха удължаването на финансовата рамка за тази година, тъй като не се предвижда ръст на минималната работна заплата. Така тя ще остане 710 лева. Бизнесът от своя страна подкрепя удължаването. Служебният кабинет отказва да внесе проект на Бюджет 2023, защото смята, че евентуално редовно правителство трябва да има правото да определи финансовата политика.

Дискусията по удължаването на бюджета на заседанието на кабинета започна с шега от премиера и аргумент защо няма да се внася Бюджет 2023. Основният е, че Гълъб Донев не смята, че служебното правителство трябва да ангажира следващ редовен кабинет с финансовата си прогноза. Освен това премиерът се съмнява в практиката върху бюджета да се гради предизборна кампания.

По-рано продължаването на бюджета за тази година раздели Съвета за тристранно сътрудничество. Бизнесът подкрепи идеята.

“За нас това е закон, който ще даде възможност политиките, които бяха  провеждани през тази година, да продължат и през периода докато бъде гласуван редовен бюджет за 2023-а година. Този законопроект дава високи гаранции за стабилност”, каза Добри Митрев от Българска стопанска камара. 

Но не и синдикатите, заради замразяването на минималната работна заплата.

"Това, което в момента се случва е, че се предлага замразяване на политиката по доходите, замразяване на минималната работна заплата и куп други неща, които в условията на рекордна инфлация не са това, което всъщност обществото очаква", каза Любослав Костов от КНСБ.

За разлика от настоящата година, която също започна без приет бюджет, сега удължаването на действащата финансова рамка се прави, за да се гарантира изплащането на социалните разходи.

„С този законопроект се дава възможност да бъдат изплащани увеличените социални плащания от юли и октомври, с което спекулациите в обществото, че ще има намаление на социални плащания, се опровергават”, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Пенсиите ще продължат да действат, всички компенсации за бизнеса ще продължат”, заяви министърът на финансите Росица Велкова.

„Оставяйки хората да работят на ниски заплати от 700-800 лева е неприемливо, с оглед кризите, пред които е изправена държавата”, заяви инж. Иоанис Партениотис, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”.

Сега предстои удължаването да мине през парламентарните комисии и пленарната зала. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.