Държавният глава вече разговаря с първите две партии в новия парламент

Нова стъпка от политическите консултации за редовен кабинет. Президентът Румен Радев продължава да кани партиите една по една на „Дондуков 2”. Днес е ред на ДПС. Румен Радев вече разговаря с първите две партии в новия парламент- ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната”. Сега от Движението за права и свободи трябва да представят  позицията си за изход от политическата криза в страната.

Очаква се разговорите да бъдат фокусирани около това дали ДПС биха подкрепили мандат на ГЕРБ-СДС, които ще го получат първи, и дали виждат възможни формули за управление.

Преди дни от ДПС заявиха, че очакват съгласие и са готови да разговарят с всички политически сили в НС, в името на това да има правителство.

Но дори и ДПС да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ-СДС, гласовете няма да стигнат и ще е необходима поне още 1 политическа сила.

След днешната среща с ДПС, президентът ще разговаря и с останалите четири партии в НС. След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрание започва и същинската процедура по връчването на проучвателни мандати за съставяне на правителство.

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.