От „Продължаваме Промяната” дори напуснаха Правната комисия

Скандал в Народното събрание заради така наречената коалиция „Хартиена бюлетина”. БСП, заедно с ГЕРБ и ДПС, се обединиха за връщането на бюлетините в комисия още днес. Така на следващите избори, когато и да са те, хартията пак ще измести машината.

От „Продължаваме Промяната” поискаха точката да отпадне от седмичната програма. По-късно от партията дори напуснаха заседанието на Правната комисия, която разгледа този законопроект. Вносителите от БСП отхвърлиха обвиненията за коалиция на „Хартиената бюлетина”.

В пленарната зала се разрази скандал след искане на ПП да отпадне точката за връщане на хартиената бюлетина.

„Не е нужно всички останали от коалицията „Хартиена бюлетина” да показвате мускули”, смята Милен Матеев от ПП.

„Ако вие не разбирате, че няма доверие в този начин на гласуване значи не разбирате нищо... И точка по въпроса”, отговори Йордан Цонев от ДПС.

Няколко часа по-късно законопроектът на БСП влезе за разглеждане в Правна комисия. От ПП обаче напуснаха залата.

„Задължават председателя на Правната комисия да изпрати законопроекти за становища. Някой си въобразява, че ще ни направи съучастници в нарушенията на законите и на законодателния процес”, добави Матеев.

В крайна сметка, и без гласовете на „Продължаваме Промяната”, хартиената бюлетина има мнозинство в комисия.

„Демократична България” има последователна позиция и е категорично против връщането на хартиената бюлетина”, подчерта Надежда Йорданова.

„На двете системи трябва да установим такива регламенти и механизми, които да ни накарат да имаме доверие”, добави Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Обратно в пленарната зала, напрежението ескалира и заради искането на ГЕРБ - комисията за СРС-тата и контрол над службите да се ръководи само от тях. След гласуване обаче остана на ротационен принцип.

„Тези хора се държат като диктатори и самодръжци на цялата власт”, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ.  

„Не можете да формирате мнозинство вече повече от месец. Нонстоп казвате „Ама, дайте „Продължаваме Промяната” да ни формира мнозинството”. Е, няма да ви го формира. Не разбрахте ли”, категоричен е Асен Василев от ПП.

„Не разбирам защо сте толкова изнервен. Успокойте се малко”, апелира Тома Биков от ГЕРБ.

„Народното събрание трябва да се съобразява с конституцията”, каза още Василев.

„Нарушителите на конституцията - освен вас аз други не съм видял”, отвърна Даниел Митов от ГЕРБ.

Пак покрай правилата дойде и третата серия скандали. „Възраждане” и ПП извадиха твърдения за опит на влияние в предишния парламент.

„Да не кажа, че е откровен цинизъм от ваша страна да говорите за спазване на конституцията”, смята Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Спомняте ли си колко пъти депутатчетата на „Възраждане” си извадиха картите, за да падне кворумът в залата”, попита Искрен Митев от ПП.

„Когато идваше и се молеше да не идваме и да не осигуряваме кворум за избор за шеф на БНБ… Господин Сабрутев, да коментирам ли това”, отправи питане Ганев.

Правилата, по които да работят депутатите, не бяха приети напълно и остават за следващото заседание на парламента.

„За” връщането на хартиената бюлетина в Правната комисия гласуваха 11 представители на ГЕРБ, ДПС и БСП. Имаше пет гласа „против” от „Възраждане”, „Демократична България” и „Български възход”. От „Продължаваме Промяната” не бяха в залата.

Депутатите във Външната комисия и тази по отбрана гласуваха проект на решение, с което България да окаже военна помощ на Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.