Пет от партиите са "За" предложението

Ясно мнозинство в парламента за даване на военна помощ за Украйна. Депутатите на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната”, ДПС, "Български възход" и „Демократична България” са "За" предложението. 

В сряда служебният министър на отбраната Димитър Стоянов предупреди, че армията не разполага с излишно оръжие, което да бъде изпратено в помощ на Украйна. Час преди да започнат дебатите в залата пък, партия "Възраждане" организира протест пред Народното събрание срещу приемането на решение за помощ.

„Внесохме с ясно съзнание, че сме закъснели да застанем редом до нашите партньори. Имаме шанс да поправим тази грешка. Това е и решение за укрепване на отбранителните способности на България”, коментира Атанас Славов от ПГ на „Демократична България”. Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС пък призова колегите си да направят евроатлантически консенсус, който да „направи на пух и прах тезата, че българското общество е против военна помощ за Украйна”.

Остра реакция дойде от БСП, които поискаха дебатът да се излъчва по Българската национална телевизия. „Кой иска да вкара България директно във война, и кой иска неутралитет”, попита народният представител Иван Иванов.

Против решението да изпращаме оръжие на Киев се обявиха и от „Възраждане”. Според Ангел Георгиев „евроатлантическата сбирщина се опитва да въвлече страната в конфликта”.

От „Български възход” поискаха редакционна поправка в проекта на решение.

Ако решението бъде прието, Министерският съвет се задължава до 1 месец да реши какво оръжие може да предостави на Украйна.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.