Бившият военен аташе в Украйна категоричен, че решението за предоставяне на оръжие е чисто политическо

„Решението (за предоставяне на оръжие на Украйна - б.р.) е чисто политическо.”. Това заяви пред БНР ген. Калчо Танев, бивш заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили (ВВС)  и аташе по отбраната в Украйна 2004-2007 г.

"България е между чука и наковалнята. И да искаме да бъдем чук, и да искаме да бъдем наковалня - не можем. Даването на военна помощ на Украйна ни превръща в част от войната. Даването на оръжие те превръща в противник на един от участниците", смята военният от резерва.

Захариева: Не е вярно, че България ще бъде въвлечена във война с изпращане на оръжие за Украйна

Според него България и сега дава достатъчно помощ на Украйна. "Като съхраняваме нейното бъдеще - това са децата, жените, а донякъде и някои мъже на Украйна. За малка България това е напълно достатъчно", смята бившият военен аташе.

Като военен ген. Танев смята, че това, което има в българските военни складове, едва ли ще задоволи желанията на Киев.

Според него е нужно да се направи преглед на състоянието на българската армия.

Припомняме, България има „Програма за развитие на отбранителните способности", където трябва да са описани въоръжението и състоянието на армията ни. 

НС РЕШИ: Изпращаме военна помощ за Украйна

"Нямаме какво да предложим на Украйна, никакво изправно въоръжение не можем да изпратим. Това, което можем, задължително трябва да мине през ремонт и проверки".

Протест на украински бежанци в "Златни пясъци" (ВИДЕО)

По думите на генерала дневният ред на българското общество не е войната в Украйна.

"Най-позорното нещо за една цивилизация е решаване на въпросите с война", заяви ген. Танев. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.