„Чрез потреблението се стимулира гръбнака на икономиката”, каза Любослав Костов

„Ако ще се внася бюджет, той трябва да е с нисък дефицит и с нисък дълг. Ако внесе служебното правителство бюджет с 16 млрд. дълг, не може да спре инфлацията. Ще създаде първо финансова, после икономическа криза. Само като го публикуваш този бюджет и веднага скачат лихвите на банките.”.

Това обясни икономистът Георги Ангелов в предаването „Челюсти” по NOVA NEWS.

В студиото бе и експертът от КНСБ Любослав Костов, който няколко пъти повтори, че инфлацията не е породена от потреблението. „Чрез потреблението се стимулира гръбнака на икономиката”, каза той.

„Размерът на дълга и на дефицита зависи дали ще се изпълнят разходите. Ако правителството извади инвестиционни проекти за 11 млрд. лв., ще им стисна ръцете…”, каза той и допълни, че иска да се обсъжда със социалните партньори разходите.

„Независимо, че имаме парламент, той реално се отказва да предприеме мерки – няма редовно правителство, няма предложение за бюджет”, каза Ангелов.

„Как знаем кого подпомагаме (от бизнеса – б.р.), като не знаем кой е енергийно беден”, запита Костов.

Подобна е и тезата на Георги Ангелов. „Направихме социална програма за бизнеса – на петролния бизнес, банковия , на телекомите – защо на тях им даваме субсидии колкото на малко и средно предприятие, на което му е трудно. България е износител на ток, произвеждаме евтин ток, изнасяме го скъпо и с този ресурс можем да си подкрепим и бюджета”, обобщи Ангелов.

Според него най-нормалното е да спрем помощта на фирми като „Лукойл”, защото са получили дерогация.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook