Изтребителите ще струват на държавата около 1 милиард и 300 милиона долара

Депутатите трябва да решат дали да дадат втора зелена светлина за купуването на нови осем бойни самолета F-16.

Още в началото на дебата се заформи скандал. От БСП се обявиха категорично против закупуването на нови осем самолета. Партията има опасения, че и цената, и сроковете няма да бъдат спазени от фирмата производител.

„Обсъждаме хартиената бюлетина и хартиените самолети, които още не са дошли и не се знае кога ще дойдат. БСП няма да подкрепи хартиената бюлетина за F-16. Ще подкрепи други хартиени бюлетини”, каза Румен Гечев от БСП.

„Не ви миришеше нито на хартиена бюлетина, не ви миришеше и на хартиени самолети. Ухаеше на 1996 г. Защото използвахте абсолютно същата риторика. Никога, когато една страна си поръчва самолети, те не чакат някъде на склад. Няма склад за самолети. Самолетите се поръчват, да - те са на чертежи. Блок 70 е възможно най-модерната авионика, която съществува на този пазар”, подчерта Ивайло Мирчев от ДБ.
 

Плащането ще е разсрочено, а ако офертата бъде приета до средата на декември, САЩ са готови на отстъпки в крайната цена. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.