Двете партии обясниха, че коалиция е невъзможна

На прага на срещата между двете най-големи партии в 48-ото Народно събрание, лидерите на ГЕРБ и „Продължаваме Промяната” - в задочен спор около основните теми, които ще се обсъждат. Кирил Петков и Асен Василев предлагат 16 точки, Борисов обаче сложи червена линия още преди старта. Стана ясно, че от ГЕРБ ще направят нов опит за диалог. След „Продължаваме Промяната” ще поканят и останалите партии в новия парламент.

Още преди да седнат на масата за преговори двете водещи политически сили влязоха в задочен диалог. От ПП бяха категорични, че отиват на разговор за политики, а не за коалиции. От ГЕРБ също отхвърлиха възможността за общо управление с партията на Кирил Петков и Асен Василев. Въпреки това лидерът на първата политическа сила Бойко Борисов подчерта, че е оптимист за съставянето на правителство.

Въпреки, че ще се седнат на обща маса за преговори, от ГЕРБ и ПП са категорични, че не може да се говори за коалиции.

„Видно е, че с тях коалиция не може да се направи”, посочи Борисов.

„Ние сме отказвали срещи за подкрепа на правителство и продължаваме да отказваме срещи за подкрепа на правителство. С разни контактни групи и всякакви други такива неща. Ние сме опозиция и мандат на ГЕРБ не подкрепяме”, каза Василев.

На срещата очи в очи от ПП ще поставят 16 важни политики. „Отне, може би, месец някоя партия да реши, че все пак иска да преговаря по тези 16 приоритета - открито, пред камери в парламента. Радваме се, че започва да се случва и да говорим за проблемите на гражданите”, добави Василев.

Още преди да са започнали обаче разговорите се спънаха на 13-ата тема. „Като прочетете 16-те точки, там има една фатална 13-а - казва до 3% дефицит, а те в момента са на 6%. Сиреч те трябва да режат, а не да дават”, е мнението на Борисов.  

Въпреки различията, от ГЕРБ остават оптимисти за редовно правителство. Още вчера лидерът на партията даде заявка, че изходът е в третия мандат.

„Ние трябва търпеливо, без никакви емоции, без его, да видим къде и при кой мандат може това да се случи. Аз съм убеден, че най-лошото е служебно правителство без парламент по време на подготовка за Трета световна война”, категоричен е Борисов.

От ГЕРБ са готови да поканят на разговори всички партии и призоваха държавният глава да се намеси в търсене на решение.

„Настояваме да се направи един КСНС при президента, при който да се чуе коя партия би подкрепила в даден мандат другите, за да станат 121. Това е упражнението”, смята лидерът на ГЕРБ.  

От ПП са категорични, че ако се стигне до втория мандат, ще разговарят с всички партии.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.