Търсят го полицаи, дрон, кучета, хеликоптер на „Гранична полиция” и стотици доброволци

Повече от денонощие без следа от 12-годишния Александър от Перник. Момчето, което има тежка форма на аутизъм, изчезна вчера в района на Профилакториума в града. Полицаи, дрон, кучета, хеликоптер на „Гранична полиция” и стотици доброволци търсят детето.

На няколко пъти през днешния ден се появяваха сигнали, че момчето е забелязано в различни райони около града, но всички те се оказваха фалшиви. А окръжната прокуратура в Перник образува досъдебно производство за отвличане.

По време на разходка в Перник вчера следобед бащата на 12-годишния Александър го изпуснал само за няколко секунди от поглед, разказват близки на семейството. 

Продължава издирването на дете в Перник, не се изключва версията за отвличане (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Големият проблем е, че той самият не знае в каква посока е тръгнало детето – дали посока гората, или посока центъра”, казва Марио, близък на семейството.

Затова периметърът на търсене се разшири във всички части на града и околностите. Десетки доброволци започнаха да пристигат и от София. 

Издирването през нощта не даде резултат - въпреки използването на дронове, следови кучета и термокамери. По светло в акцията се включи и хеликоптер.

„Ако мога да призова всички, които имат възможност, да бъдат бдителни”, заяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Мястото, където изчезва Александър, е на метри от гората. Затова и проверката на близките склонове остана с приоритет.

Столичната община също изпрати помощ. Екипи на аварийното звено пристигнаха с още техника и хора.

Издирват момче, изчезнало в Перник

„Пратили сме 10 човека, специалисти, с камера за търсене. Ако е паднало, да може да проверим. Имаме обемиста 2 км камера, имаме дрон с термокамера и звук, с който ще обходим”, обясни Красимир Димитров, аварийно звено към Столична община.

На терен освен полицията са и екипи на „Жандармерията” и „Гранична полиция”.

„Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Няма данни към момента категорични за отвличане”, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Вътрешният министър обаче потвърди, че е образувано досъдебно производство за отвличане - с цел да се помогне в издирването. То се води от Окръжната прокуратура в Перник.

От там съобщиха, че детето не се губи за първи път. Но винаги е намирано за минути. Стана ясно и как точно Александър е изчезнал вчера.

„Данните за момента са, че детето е било придружавано от баща си, разхождали са се, по-точно детето е вървяло, бащата, тъй като има здравословен проблем и е трудно подвижен, лекичко се е придвижвал зад него с автомобил. Това е било практика. Често са се разхождали по този начин. Той го е следвал и се е разсеял за момент и го е загубил от поглед, спрял е, излязъл е от автомобила”, разказа Албена Стоилова, говорител на Окръжната прокуратура в Перник.

Действията по издирването продължават.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.