"Русия не може и не бива да бъде оставена встрани от това разследване", каза Елена Поптодорова за взрива на полската граница

„Както един инцидент, така и целенасочените действие, така и провокациите са стъпки, които водят към конфликт. Рискът войната да излезе от обичайните си рамки, се увеличава.”.

Това заяви бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в студиото на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. Повод за думите му е взривът на полската граница с Украйна, който уби двама души във вторник

На видеовръзка беше бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова. Според нея е възможно украинските противовъздушни сили да са свалили ракетите и те да са паднали до границата с Полша. „Напълно възможно е да е злощастен инцидент”, каза тя.

Взрив уби двама души в Полша, подозират падане на руски ракети (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Лесно е да се направи предварително изявление, а после да се носят последици. Русия не може и не бива да бъде оставена встрани от това разследване. Ако НАТО може да допусне грешка сега, то е да остане пасивна организацията, а това не е така. Има извънредно заседание”, обясни Поптодорова.

„Разследването ще е многонационално. Една крачка остава до чл.5. Ние може да имаме инцидент по много причини, включително особения състав, които действат в Украйна – там действат странни групировки - частни армии, предсрочно освободени затворници – хора, които не са били част от системна струкурирана организация”, обясни тя.

Кючуков очаква руската страна да отрича участие в инцидента. „В последните информации се казва, че става въпрос за ракета, дошла по-скоро от украинска територия. От години живеем по логиката на войната. Унищожават от едната страна енергийната система, от другата – инфраструктура”, каза бившият зам.-министър на външните работи.

Според бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова националната сигурност на България не може да бъде заложник на служебни и на редовни кабинети. Полските власти обявиха засилване на мерките и могат да го направят, то ако у нас се случи такъв инцидент - до колко можем да инициираме национален капацитет. България трябва да укрепи своята национална сигурност”, категорична е Поптодорова.

Относно кандидатурата на Доналд Тръмп отново за президент на САЩ, тя каза, че това не е изненада, но сега надпреварата ще е съвсем различна среда.

„Явяват се и други кандидати за този вот. Явяват се и нови звезди – Робин Санчес – губернаторът на Флорида. Предстоящите избори ще са в нова среда, Тръмп трябва да се пребори за подкрепа сред своите, а тази подкрепа изтънява”, каза Поптодорова.

Според Кючуков на междинните избори в САЩ нямаше републиканска вълна. „Тръмп и тръмпизмът като че загубиха от тези избори”, допълни Любомир Кючуков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.