Това реши Софийският градски съд

Софийският градски съд взе мярка "Задържане под стража" на четиримата, обвинени за участие в организирана престъпна група за трафик на хора и съпричастност към атентата в Истанбул.

Съдът прие, че има данни само за трафик на хора, но не и за каквато и да е била съпричастност на обвиняемите към атентата в Истанбул. Единствената връзка е мобилен телефон, за който се твърди, че с него, единият от задържаните е осъществил връзка с предполагаем участник в атентата.

По делото има данни, че задържаните- трима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход многократно са превозвали нелегални мигранти от Турция към България и на територията на страната ни. Съдът прие, че има реална опасност да се укрият и да извършат престъпление, защото не са свързани трайно с територията на страната ни.

Според Прокуратурата има данни, че арестуваните са оказали  помощ на свързвания с атентата в Турция Билал Хасан, с цел да се укрие от турските власти. „Те са обвинени по две престъпления едното е организирана престъпна група за каналджийство на лица и трафик на хора и другото подпомагане в определен момент на терористични действия”, заяви наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

ЕКСКЛУЗИВНО: Заподозрени за атаката в Истанбул са арестувани у нас (СНИМКИ)

Чужденците са пристигнали у нас незаконно. „Доказателства по делото има включително и за това че освен каналджийство и трафик на хора е извършвана и контрабанда в целия ѝ спектър, което не изключва и трафик на оръжия”, подчерта прокурорът.

Съдът   обаче сметна, че на този етап има доказателства за каналджийство, но не и за каквато и да е съпричастност към атентата. По делото има данни, че задържаните многократно са превозвали нелегални мигранти от Турция към България в бусове с тайници. Според свидетелски показания в деня на атентата 13 ноември в единия от тайниците, пътуващ към България бил и въпросният Билал Хасан. Още в Одрин обаче той е прехвърлен в лек автомобил.

„Преди да влезе на територията на България е станал конфликт с една от жените в буса. Мигрант е свален и е качен в лек автомобил- джип, с неизвестно по делото лице и неизвестно къде  е откаран”, заяви адвокатът на молдовските граждани Аделина Натина.

Единствената връзка, открита до момента, е мобилен телефон. „Арабският гражданин, който има телефон и който е намерен - има разговори за лице, което според турските власти е съпричастно с атентата в Истанбул”, допълни тя.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба пред Апелативен съд - София.

Видео: БГНЕС

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.