Тя коментира промените в Изборния кодекс

От БСП казваха, че внасят законопроект за връщане на смесено гласуване за повече избор и доверие. В сряда те направиха точно обратното - взривиха всякакви възможности за постигане на консенсус и за подобряване на доверието. Това коментира Надежда Йорданова от „Демократична България”.

„Въпросът с изборните правила първо и основно е въпрос на доверие, което трябва да бъде изградено в обществото - че процесът е достатъчно сигурен и прозрачен и вотът на всеки един от нас ще бъде правилно отчетен”, посочи депутатът. 

Тя обърна внимание, че дебатът не е просто машина срещу хартиена бюлетина, а за това как да се структурира изборен процес, в който обществото да участва. „Позицията ни не е ултиматум. Ние предложихме на всички парламентарни групи да намерим институционален изход от тази скандална ситуация”, добави Йорданова.


Относно съставянето на кабинет, тя подчерта, че „Демократична България” няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ. „Очакваме „Продължаваме Промяната” да предложи формулата. Има много въпроси, по които обществото ни трябва да намери консенсус”, посочи Йорданова.

Тя уточни, че „Демократична България” ще направи всичко възможно да не се стигне до предсрочни избори. Не обаче на всяка цена, защото имало принципи, за които компромис не може да бъде направен.

На консултациите при президента от ДБ ще предложат Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс. Относно местните избори подчерта, че са удовлетворени, че се е оформило съгласие за общо решение за кандидати с „Продължаваме Промяната” в големите градове.

Целия разговор гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.