Темата коментират Стоил Цицелков, Полина Витанова, Росен Стоянов и Александър Андреев

Благоприятна среда за порочни практики или начин всички избиратели да бъдат улеснени в избора си, е смесеното гласуване? Темата в „Здравей, България” коментират членът на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Стоил Цицелков, секретарят на 23-а РИК София Полина Витанова, политологът Росен Стоянов и бившият говорител на ЦИК Александър Андреев.

“Срещу течението”: За хартиената бюлетина, Мадуро и "вълшебните" флашки

И четиримата експерти смятат, че видеонаблюдението на изборите е технически невъзможно да се случи, защото броят на секционните комисии е твърде голям, заа да бъде обезпечен с камери. Росен Стоянов дори нарече „краен популизъм” твърдението, че подобна практика е възможно да бъде осъществена. По думите му винаги преди избори се правят опити за прекрояване на Изборния кодекс, което било сигнал, че предстои предсрочен вот.

Според Александър Андреев е достатъчно, че има наблюдатели и застъпници, които са натоварени именно с функцията да осигурят прозрачност при провеждането на вота. Стоил Цицелков потвърди, че при така приетите промени от Правната комисия в Народното събрание, машините ще се превърнат в скъпо струващи принтери за бюлетини.

Според Полина Витанова, която е и член на ОИК в София недействителните хартиени бюлетини са плод на правото на избор на хората да изразят вота си като надраскат нещо, нарисуват или напишат. Тезата, че действителни бюлетини умишлено биват превръщани в недействителни от членове на комисии, е обидна за всички, които взимат участие в процеса. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.