Политикът каза, че няма нужда да се бавим

„Ако партиите за пореден път няма да правят правителство по-добре да ходим на избори. Няма нужда да се бавим”, това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„При пореден провал на партиите да съставят правителство, да чакаме пет месеца от едните избори до поредните следващи и ако тогава няма кабинет пак да чакаме пореден брой месеци това не е добре”, каза той.

„Ще провалим за поредния бюджет или актуализация, ще се провалим за Шенген, после ще се провалим за Еврозоната и така може да се проваляме до безкрай за всичко”, бе категоричен Василев. Той предупреди, че без редовно правителство не можем да влезем в Еврозоната.

Василев би подкрепил десноцентриски блок, който да съставил правителство.

Нинова: Президентът не желае да съдейства да има правителство

„За мен бюджета за 2022 бе популистки и много харчещ. Ако има нов бюджет за 2023 той няма да е по-малък от този за 2022, а ще бъде по-голям. Смятам, че бюджета трябва да е по-малък, затова предпочитам стария”, каза той.

„Прахосничеството в бюджета вече се случи и партиите, които го постигнаха и го предизвикаха сега да се упражняват как оттук-нататък, от сегашните космически нива с още десетки проценти смятат да вдигат разходите показва, че те нищо не разбират и нямат намерение да управляват”, бе категоричен политикът.

Президентът: Ако се стигне до трети мандат, ще бъде връчен след Нова година

"Преди половин година на балкона на нашия офис сложихме "часовника на дълга". Тогава дългът беше 32 млрд. лв., сега е 37-38 млрд. лв. Нищо чудно следващата година да е близо 50 млрд.лв., а ако ни управляват по този начин, нищо чудно да стигне до 70 млрд.лв.", каза бившия министър на икономиката.

По негови думи всички харчове се финансират или с колосални дългове, или с данъци, които може да бъдат удвоени.

Ако управлява Реформаторско правителство данъците няма да се променят, няма да има дефицити и дългове, но тъй като това не се задава занапред ще бъде по-лошо, заяви той.

Василев бе категоричен, че от "катастрофата през 1996 - 97 г. България има най-висок ръст на доходи в Европа."

Радев към ДБ: Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски

"Доскорошната управляваща партия се превръща в партия, която коментира само една тема - увеличението на пенсиите. Това не ми звучи като партия, която иска да управлява и да бъде първа политическа сила. Не може с една тема да се явяваш в политиката. А всичките други сто приоритета, които не са решени?", анализира той.

"До каквото се докосна бившата управляваща партия във всички сфери винаги завърши по един и същи начин. И с меморандумът в енергетиката, и със "зърнената специална операция", където източихме милиард и нещо от енергетиката, за да купим зърно, накрая изхарчихме парите, но пак не купихме зърно"

"Защо на тъмно се подписва меморандум не е ясно. Инвестициите ги няма, меморандумът го няма”, каза той.

Василев смята, че новината, че "Лукойл Нефтохим" прехвърля производство и данъци в България от 1 януари е положителна. По негови думи това трябваше да се случи преди 10-15 години.  

Според Николай Василев един от големите приоритети трябва да бъде демографската криза.

Повече можете да видите във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.