Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”

Спират старите коли в центъра на София. Най-замърсяващите автомобили от първа екологична група няма да влизат в определени райони от 1 декември 2023 г., предвижда решение на Столична община.

Шофьорите на тези коли ще бъдат с ограничен достъп до зона “Малък ринг”, обособена между булевардите “Васил Левски”, “Патриарх Евтимий”, “Ген. Скобелев”, “Сливница” и ул. “Опълченска”.

“Първа категория са най-замърсяващите - тези с премахнати катализатори. Те са едни ТЕЦ-ове на колела. Създават сериозни екологични проблеми”, каза председателят на СОС Георги Георгиев. 

Той обясни, че мярката важи само за зимния период. Тя обаче няма да засяга гражданите, чиято адресна регистрация е в тази зона. Ограниченията са само за приходящите автомобили. 

“Контролът ще става чрез камери с четци и софтуер, който ще бъде изграден. Те ще са поставени в целия “Малък ринг”, посочи Георгиев.

“Това не е прищявка на Общината. Това е крайно необходима мярка за по-чист въздух, който осигурява по-добро качество на живот. Такива мерки съществуват във всички европейски столици”, категоричен е председателят на СОС.

Санкциите за неспазване на правилото ще започват от 100 лева.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.